Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι επαρκώς στελεχωμένο με ιατρικό εξοπλισμό, γιατρούς, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, ώστε να ανταπεξέλθει στην αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό που ενδεχομένως να χρειαστούν νοσηλεία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Η κ. Χατζηγιάννη ανέφερε πως «από την περασμένη εβδομάδα εκκενώθηκε και το Παθολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, το οποίο από την αρχή της πανδημίας λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με Covid-19. Με την εκκένωση και του συγκεκριμένου Τμήματος, έχουν αυξηθεί οι κλίνες οι οποίες μπορούν, σε περίπτωση που χρειαστεί, να φιλοξενήσουν ασθενείς με κορωνοϊό».

Σε ερώτηση αναφορικά με το προσωπικό που στελεχώνει τους θαλάμους του Νοσοκομείου, η κ. Χατζηγιάννη απάντησε πως «το προσωπικό που εργαζόταν στο Παιδιατρικό, το Γυναικολογικό και το Παθολογικό Τμήμα που έχουν κλείσει και νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό, έχει μεταφερθεί και εργάζεται στις κλινικές Covid-19. Eπίσης, υπήρξε ενίσχυση του Νοσοκομείου από γιατρούς και αρκετούς νοσηλευτές, με αποτέλεσμα το δημόσιο νοσηλευτήριο να είναι επαρκές από προσωπικό».

Είπε ακόμα ότι «το Νοσοκομείο διαθέτει άρτιο εξοπλισμό, ενώ το προσωπικό που στελεχώνει τις κλινικές Covid-19 λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από λοιμωξιολόγο και τους νοσηλευτές των λοιμώξεων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους και για τη δική τους προστασία αλλά και για την προστασία των ασθενών, από τυχόν εξάπλωση του κορωνοϊού».

«Το προσωπικό λαμβάνει στο Νοσοκομείο την ειδική αυτή εκπαίδευση η οποία διαρκεί δύο περίπου 24ωρα, ενώ τυγχάνουν συνεχούς εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα τα θετικά κρούσματα εντός του προσωπικού να είναι πολύ περιορισμένα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα Τμήματα του Νοσοκομείου που μένουν ανοικτά για να εξυπηρετήσουν άλλους ασθενείς της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «λειτουργούν οι Χειρουργικές Ειδικότητες, το Χειρουργείο, η Καρδιολογική Κλινική, το Τμήμα Αιμοκάθαρσης, τα Εξωτερικά Ιατρεία και το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών».

Σε σχέση με την κλινική ή τα Τμήματα του Νοσοκομείου που έκλεισαν, ανέφερε ότι «προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το κενό που δημιουργήθηκε, φιλοξενώντας τα συγκεκριμένα περιστατικά στους υπόλοιπους θαλάμους που έμειναν ανοικτοί ή (οι ασθενείς) στέλνονται σε άλλα δημόσια νοσηλευτήρια».

Συγκεκριμένα, είπε πως «το Γυναικολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου στεγάζεται μεν στο Νοσηλευτήριο αλλά σε άλλο χώρο, ενώ τα παιδιατρικά και τα παθολογικά περιστατικά αποστέλλονται για θεραπεία ή ό,τι άλλο χρειαστεί, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα κλείσουν και άλλα Τμήματα ή Κλινικές του Νοσοκομείου για να νοσηλευθούν περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό, απάντησε ότι «σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων με Covid-19 και ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, τότε θα ενεργοποιηθεί αντίστοιχα το επόμενο πλάνο. Σε περίπτωση που συμπολίτες μας χρειαστούν νοσηλεία, εμείς θα τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε ό,τι χρειαστεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «από τις 11 Μαρτίου που το Νοσοκομείο Αμμοχώστου λειτούργησε ως Νοσοκομείο Αναφοράς και μέχρι τις 6 Ιουλίου, που το Νοσοκομείο δεν είχε κανένα ασθενή, έγιναν συνολικά 155 εισαγωγές και δόθηκαν 139 εξιτήρια σε ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους. Για δέκα περίπου μέρες στο Νοσοκομείο δεν είχαμε κανένα ασθενή, ενώ η πρώτη εισαγωγή έγινε στις 16 Ιουλίου», είπε και σημείωσε πως «από τις 11 Μαρτίου μέχρι και σήμερα, έγιναν συνολικά στο Νοσοκομείο Αναφοράς 314 εισαγωγές και δόθηκαν 248 εξιτήρια».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «σήμερα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς 40 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ υπάρχουν 15 άτομα που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, πέντε εκ των οποίων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μέσος όρος των ασθενών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομείο Αναφοράς είναι τα 55 έτη, ωστόσο, επειδή τις τελευταίες ημέρες εισήχθησαν στο Νοσηλευτήριο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ο μέσος όρος έχει ανέβει».

Ανέφερε επίσης ότι «οι εισαγωγές ασθενών στο Νοσοκομείο Αναφοράς γίνονται όλο το 24ωρο, ωστόσο, η σημερινή εικόνα των νοσηλευόμενων αντικατοπτρίζει τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα που είχαμε στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα». Συγκεκριμένα, η νοσηλεία των ασθενών γίνεται επτά περίπου μέρες αφότου εντοπιστούν ως θετικοί στην Covid-19 και άρα αυτοί που ανιχνεύονται σήμερα ως θετικοί, μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα πολύ πιο όψιμα, για να χρειαστούν τελικά νοσηλεία.

Όπως εξήγησε η κ. Χατζηγιάννη, «εάν προσθέσουμε όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού των προηγούμενων ημερών, μας δίνουν περίπου 1.000 άτομα που βρίσκονται απομονωμένοι στα σπίτια τους ή κάπου αλλού. Από αυτά, ένα περίπου 5% θα χρειαστεί τις επόμενες μέρες νοσηλεία, ένα μεγάλο νούμερο και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το Νοσοκομείο Αναφοράς είναι επαρκώς στελεχωμένο και έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο».

Σε άλλη ερώτηση, η Επιστημονική Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αμμοχώστου απάντησε πως «λόγω της αύξησης που έχουν τα θετικά κρούσματα, ενδεχομένως να χρειαστεί η «επιστράτευση» και άλλου Νοσοκομείου ώστε να νοσηλευτούν οι ασθενείς».

Η κ. Χατζηγιάννη απηύθυνε «έκκληση στον κόσμο να τηρεί όλα τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, που κατά διαστήματα επιβάλλονται με διατάγματα από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Πηγή: ΚΥΠΕ