Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται σήμερα στην επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, που, σύμφωνα με ενημέρωση της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, μεταφέρει και πάλι τόσο φυσικό αέριο όσο και πριν την έναρξη των εργασιών, δηλαδή στο 40% της δυνατότητας του αγωγού.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης ARD, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δικτύων με δηλώσεις της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για παροχή αερίου στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού, ενώ και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Κλάους Μίλλερ με δηλώσεις του στο twitter τόνισε ότι η ροή του αερίου είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι είχε ανακοινωθεί.

Ο κ. Mιούλερ, πάντως, σημείωσε ότι «η πολιτική ανασφάλεια και η μείωση κατά 60% (της ροής) από τα μέσα Ιουνίου» παραμένουν. Το δημοσίευμα επισημαίνει, στη συνέχεια, ότι με την επανέναρξη της ροής μέσω του αγωγού υποχώρησαν και οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς -όπως είπε ο χρηματιστής Tόμας Άλτμαν στο πρακτορείο Reuters, ναι μεν η ενεργειακή κρίση δεν έχει αντιμετωπιστεί, ωστόσο αποσοβήθηκε τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον το εφιαλτικό σενάριο. 

Πάντως, η ειδική σε ενεργειακά θέματα Ρίνι Βίτχερ προειδοποιεί ότι κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει, καθώς από τα παιχνίδια εξουσίας του Πούτιν με τα ορυκτά καύσιμα μπορούμε να είμαστε ασφαλείς μόνο με μια όσο το δυνατόν ταχύτερη εγκατάλειψη του φυσικού αερίου. Η ίδια κάλεσε, δε, τη γερμανική κυβέρνηση να στραφεί στο μέτρο της εξοικονόμησης ενέργειας και να προωθήσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Welt αναφέρεται στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, καθώς ενώ οι προβλέψεις του Μαΐου έκαναν λόγο για ανάπτυξη περίπου 2% τόσο για φέτος όσο και για τον επόμενο χρόνο, πλέον αναμένεται για το 2022 ανάπτυξη της τάξης του 1,2% και για το 2023 μόλις 0,8%.

 Eπισημαίνεται ότι η Deutsche Bank στις προβλέψεις της τον Ιούνιο για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2022, έκανε λόγο για ποσοστό 2,4%, ενώ ο ΟΟΣΑ για το 2023 έχει προβλέψει ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 1,7% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά 1,3%, προβλέψεις που το ΔΝΤ θεωρεί απίθανο να πραγματοποιηθούν.