Η υποστήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναβεβαιώθηκε σήμερα, κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Ντέιβιντ Χέιλ, στην Κύπρο, ενώ τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού από όλους του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός των θαλάσσιων της ζωνών.

Σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της συνάντησης ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών και εξετάσθηκαν συγκεκριμένα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους προς αμοιβαία επωφελείς κατευθύνσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί, και συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της ενέργειας, της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, καθώς και τον εν εξελίξει διάλογο για την κατάργηση των θεωρήσεων για Κύπριους πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ».

Προστίθεται ότι συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό, με τον κ. Χριστοδουλίδη να «ενημερώνει τον κ. Hale ανάμεσα σε άλλα και για τις προκλητικές εξαγγελίες και ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την Αμμόχωστο, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν ως βασική επιδίωξη τη δημιουργία απαράδεκτων τετελεσμένων που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Περαιτέρω, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο Υπουργός Εξωτερικών «είχε την ευκαιρία να ενημερώσει ενδελεχώς και να ανταλλάξει απόψεις με τον Αμερικανό Υφυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως και των συνεχιζόμενων έκνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα και προς διάφορες κατευθύνεις».

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού από όλους του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός των θαλάσσιων της ζωνών», σημειώνεται.

Χριστοδουλίδης και Χέιλ αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και του Κόλπου, ως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, καταλήγει το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.