Τη συνέχιση των εμβολιασμών κατά του COVID-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca ανακοίνωσαν χώρες της Ευρώπης, μετά την ανάλυση ορισμένων περιπτώσεων εμφάνισης θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του κινδύνου. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ αναμένεται να πετύχει πολύ νωρίτερα τον στόχο των 100 εκατομμυρίων εμβολιασμών.
 
Στην Ιταλία ο Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «η ιταλική Κυβέρνηση κάνει δεκτή με ικανοποίηση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ». Ο Ιταλός τεχνοκράτης Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca θα ξαναρχίσει ήδη από αύριο».
 
Ο Ντράγκι κατέστησε και πάλι σαφές, τέλος, ότι “η προτεραιότητα της ιταλικής Κυβέρνησης παραμένει να μπορέσουν να γίνουν όσα περισσότερα εμβόλια γίνεται, μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα».
 
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 24.935 κρούσματα κορωνοϊού και έχασαν την ζωή τους 423 άνθρωποι. Χθες τα περιστατικά ήταν 23.059, με 431 νεκρούς. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 353.935 διαγνωστικά τεστ, το 7% από τα οποία ήταν θετικά. Χθες, το ανάλογο ποσοστό ήταν 6,2%. Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας βρίσκονται 16 περισσότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 177 περισσότεροι.
 
Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ πρόκειται να εμβολιαστεί αύριο με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.
 
Ο Καστέξ αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας της Covid-19.
 
Όπως μεταδίδεται από το BFM TV, η γαλλική Κυβέρνηση σκέφτεται να θέσει την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων προκειμένου να τιθασεύσει την επιδημία COVID-19, η οποία προκαλεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όμως θα κλείσουν τα μη αναγκαία καταστήματα, προσθέτει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.
 
Η Σουηδία θα χρειαστεί «μερικές ημέρες» για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι το σκεύασμα αυτό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
 
«Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας χρειάζεται μερικές ημέρες για να αναλύσει την κατάσταση και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στη Σουηδία», είπε ο επικεφαλής της, ο Γιόχαν Κάρλσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τη θέση μας όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», πρόσθεσε.
 
Η Λετονία και η Λιθουανία θα ξαναρχίσουν από αύριο τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Υγείας και των δύο βαλτικών χωρών.
 
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται σήμερα να πετύχουν, νωρίτερα κατά έναν και πλέον μήνα, τον στόχο που όρισε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν των 100 εκατομμυρίων εμβολιασμών κατά τις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει σήμερα, 58η ημέρα της προεδρίας του, και σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου θα επικαλεστεί την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί σε σχέση με αυτό τον στόχο.
 
Ο ρυθμός του εμβολιασμού στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε θεαματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Επί του παρόντος χορηγούνται 2,4 εκατομμύρια δόσεις ημερησίως κατά μέσο όρο, έναντι λιγότερου του ενός εκατομμυρίου όταν ο Δημοκρατικός Πρόεδρος ανέλαβε τα ηνία της χώρας στις 20 Ιανουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ρεαλιστικό να προβλεφθεί ο διπλασιασμός του αρχικού στόχου, δηλαδή 200 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του Μπάιντεν.
 
Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν το 30% των Αμερικανών άνω των 18 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 65% για τους Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω. Με την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Τζον Μπάιντεν είδε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους να σχολιάζουν σκωπτικά τον στόχο του.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP