Την επαναλειτουργία των Ιερών Ναών στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, στη βάση πάντα περιοριστικών μέτρων, ζητούν μέσα από ανοικτή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 81 ιερείς της Μητρόπολης Λεμεσού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «πνευματική υγεία και πνευματική τροφή» των πιστών.
Στην επιστολή τους, που κοινοποιούν και στον Υπουργό Υγείας, οι ιερείς αναφέρουν ότι η Εκκλησία δεν είναι απλώς και μόνον ένας κοινωνικός ή ένας φιλανθρωπικός θεσμός, αλλά «είναι ένα πνευματικό νοσοκομείο, ένα πνευματικό θεραπευτήριο, στο οποίο καταφεύγει ο ταλαιπωρημένος και πολλαπλά τραυματισμένος άνθρωπος, για να αναζητήσει πνευματική θεραπεία, παρηγοριά κι ελπίδα».
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προσθέτουν, ασκούν τέτοια ψυχολογική πίεση στους ανθρώπους, ώστε ψάχνουν εναγωνίως από κάπου να πιαστούν και διερωτώνται πού θ’ αναζητήσει ο πιστός παρηγοριά και ελπίδα, αν όχι στον Πανάγαθο Θεό, στην Εκκλησία και τα Ιερά Μυστήριά της.
Την ίδια ώρα σημειώνουν πως, όπως κανένας δεν διανοείται να κλείσει τις υπεραγορές, για να μη στερηθούν οι άνθρωποι τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους, όπως κανένας δεν διανοείται να κλείσει τα νοσοκομεία, για να προστατεύεται η σωματική υγεία των ανθρώπων, όπως κανένας δεν διανοείται να κλείσει τις τράπεζες, γιατί θα στραγγαλιστεί η οικονομική δραστηριότητα, «κατά τον ίδιο τρόπο δεν θα έπρεπε κανένας να διανοείται να κλείσει τους ναούς, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να διατηρούν την πνευματική τους υγεία και να εξασφαλίζουν την πνευματική τους τροφή».
Χωρίς να διαφωνούν με την εφαρμογή μέτρων στις Εκκλησίες, οι ιερείς της Μητρόπολης Λεμεσού, υπογραμμίζουν ότι η Εκκλησία επέδειξε απόλυτη υπακοή στα μέτρα που ζήτησε η πολιτεία και οι πιστοί εισέρχονταν στους ναούς με τις μάσκες και τηρούσαν τις αναγκαίες αποστάσεις.
«Πιστεύαμε, λοιπόν, ότι λόγω της πιστής εφαρμογής των μέτρων δεν θα αντιμετωπίζαμε ξανά θέμα κλεισίματος των ναών. Κι όμως διαψευστήκαμε τόσο σύντομα» αναφέρουν και προσθέτουν ότι «δικαιολογημένα αισθανόμαστε ότι τιμωρούμαστε για τη μέχρι τούδε αγαστή συνεργασία μας με την πολιτεία».
Υπογραμμίζουν ότι από τις αρχές Μαΐου που άνοιξαν οι ναοί μέχρι σήμερα, κι ενώ καθ’ όλο αυτό το διάστημα χιλιάδες πιστοί προσήλθαν για να εκκλησιαστούν και να κοινωνήσουν, δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα με τη διασπορά του ιού.
Εκφράζοντας θλίψη και πόνο για την τραγική εικόνα των άδειων από πιστούς Εκκλησιών, οι ιερείς της Μητρόπολης Λεμεσού διερωτώνται «γιατί αυτή η βιασύνη να κλείσουν εντελώς οι ναοί;»
Θέτουν επίσης ερωτήματα σε σχέση σχετικά με τα μέτρα που ίσχυαν πριν το κλείσιμο των ναών στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, αφού όπως υποδεικνύουν, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψη τα τετραγωνικά μέτρα ενός χώρου, για να καθοριστεί ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να εισέλθουν σ’ αυτόν, δεν ίσχυσε το ίδιο και για τους ναούς;
Όταν για τα θέατρα και τους κινηματογράφους, που είναι κλειστοί χώροι, επετράπη να λειτουργούν με 50% πληρότητα, πώς εξηγείται στους μεγάλους ναούς, στους οποίους υπάρχουν τόσες πόρτες και παράθυρα, που επιτρέπουν τον σωστό εξαερισμό, να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε 75 πιστούς, διερωτώνται οι ιερείς στην επιστολή τους.
«Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η Εκκλησία βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτείας ή ότι η Εκκλησία είναι ο αδύναμος κρίκος, στον οποίο η πολιτεία εξαντλεί την αυστηρότητά της», αναφέρουν και διερωτώνται γιατί η εκκλησία και οι πιστοί αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο και «γιατί εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά;».
Οι 81 ιερείς της Μητρόπολης Λεμεσού καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αφουγκραστεί τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων και να τους δώσει τη δυνατότητα, τουλάχιστον, «να κρατήσουν ζωντανή τη σχέση τους με τη μητέρα Εκκλησία και τα Ιερά Μυστήριά της, ώστε να στηριχθούν και να παρηγορηθούν».
Πηγή: ΚΥΠΕ