Πράττουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης διπλωματίας και θα είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αναλόγως, ανέφερε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της Αμμοχώστου, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  και το τρισάγιο που ακολούθησε.
 
Ερωτηθείς τι θα συμβούλευε τους Αμμοχωστιανούς ενόψει και της καθόδου του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και των ενδεχόμενων εξαγγελιών του για την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «να κάνουν υπομονή. Επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το τι θα είναι τα όσα δια της παρουσίας του θα εξαγγείλει».
 
Ερωτηθείς γιατί να αντιδράσεις τώρα η διεθνής κοινότητα, εφόσον δεν εντάθηκαν οι πιέσεις προς την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πριν από το οποίο γινόταν λόγος ακόμα και για βέτο,  ο Πρόεδρος είπε ότι «η θετική ατζέντα δεν εγκρίθηκε γιατί μεταξύ των πρώτων που είπαν ‘δεν θα εγκριθεί’ ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία δια στόματος του Προέδρου».

«Εάν δείτε τα Συμπεράσματα της 24ης και 25ης (Ιουνίου) όπου επένδυε ο κ. Ερντογάν να πάρει θετική ατζέντα, δεν την πήρε», πρόσθεσε.
 
Παρέπεμψε σε δηλώσεις του Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ και του ΓΓ των ΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας ότι όλοι μα όλοι προειδοποιούν την Τουρκία, πέραν, όπως είπε, των ηγετών των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
«Συνεπώς, πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης διπλωματίας και θα είμαστε έτοιμοι, ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθεί κατά την εδώ παρουσία του, να αντιδράσουμε», είπε ο Πρόεδρος.
 
Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του διότι κατά τη χθεσινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου υπήρξε, όπως ανέφερε, ένας δημιουργικός διάλογος, μια παραγωγική παρουσία όλων, μια παραγωγική συμμετοχή και μια από κοινού αποφασιστική αντιμετώπιση των όσων ενδεχόμενα καταγραφούν.