Το νέο οικονομικό πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι εντός των δυνατοτήτων της και ταυτόχρονα είναι συμβατό και με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ενόψει των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν το απόγευμα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και του διαγγέλματος του Προέδρου Αναστασιάδη, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σεντώνας είπε ότι στο νέο πλέγμα μέτρων υπάρχουν διαφορετικά σκέλη, που αφορούν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και την περαιτέρω στήριξη προς τις κυπριακές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την οικονομία του τόπου γενικότερα.

Πρόκειται για ένα νέο πακέτο το οποίο προστίθεται στα μέτρα που η κυβέρνηση έλαβε μέχρι σήμερα, συνέχισε, ενώ είπε ότι μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν, ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, πέραν των 60 μέτρων στήριξης, με κόστος που ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ περίπου.

Ο κ. Σεντώνας ανέφερε καταληκτικά ότι ο προσανατολισμός του όλου σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η στήριξη της απασχόλησης αλλά και των επιχειρήσεων.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει απόψε στις 7, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ανακοινώσει αμέσως μετά με διάγγελμα προς τον λαό τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση, είναι η απευθείας χρηματοδότηση για μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, το μέτρο της κρατικής χορηγίας ενδεχομένως να διευρυνθεί και πέραν των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα αυξηθεί και το σχετικό κονδύλι.

Περιλαμβάνεται επίσης η επιδότηση επιτοκίου έως και 1,5%, που δεν θα χρειάζεται την έγκριση της Βουλής, καθώς και η χρήση του εργαλείου των κρατικών εγγυήσεων για δανεισμό επιχειρήσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σχεδίων που υλοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.