Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα αφού ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και το ποσοστό θετικότητας, θα αποφασιστεί αν θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Υπουργού Υγείας με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, για λήψη πιο αυστηρών μέτρων ενόψει και της Πρωτοχρονιάς.

Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας δήλωσε χθες ότι από τα χθεσινά και τα σημερινά αποτελέσματα των τεστ ανίχνευσης, θα κριθεί εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση για λήψη μέτρων.

Καθοριστικό ρόλο στις οποιεσδήποτε αποφάσεις θα διαδραματίσουν παράλληλα οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής κρίνεται ότι βρίσκονται σε διαχειρίσιμη κατάσταση.

Ωστόσο δεν αποκλείεται επιδείνωση των αριθμών, δεδομένου ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα, λόγω και των μαζικών συναθροίσεων κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι αν θα υπάρξουν νέα μέτρα ενόψει της Πρωτοχρονιάς θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι με τα υφιστάμενα μέτρα θα περιοριστεί η διασπορά του ιού με τη βοήθεια και των πολιτών και δεν θα χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων.

Πρόσθεσε ότι τα δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν εντός της ημέρας θα καθορίσουν αν ο Υπουργός Υγείας θα καλέσει σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής σήμερα ή στις επόμενες μέρες.

Ο κ. Αθανασίου κάλεσε το κοινό να δείξει εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να προβεί σε εμβολιασμό.

Στο μεταξύ σε σημερινές του δηλώσεις ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι οι ειδικοί σε περίπτωση που αποφασιστεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων για περιορισμό της πανδημίας πριν την Πρωτοχρονιά φαίνεται να προσανατολίζονται σε μείωση των ατόμων σε συναθροίσεις και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ακόμα και σε χώρους διασκέδασης.

Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση που παρατηρείται στα περιστατικά κορωνοϊού, αλλά και στην εξάπλωση της Όμικρον.

Όπως είπε, τις τελευταίες δύο μέρες, παρόλο που διενεργείται ένας μικρότερος αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων, τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τα 900.

“Το ποσοστό θετικότητας ανέβηκε στο 1.7% μια από αυτές τις δύο μέρες, εκεί που ήταν 0.7%-0.8%.”

Ο κύριος Καραγιάννης είπε χαρακτηριστικά ότι “τα πράγματα δεν είναι ρόδινα,” καθώς σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 1,000 κρούσματα.

Είναι θέμα χρόνου η Κύπρος να ξεπεράσει τα χίλια κρούσματα δήλωσε  στον Άστρα ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.

Σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων, υποστήριξε, θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα που να αφορούν κυρίως τα γήπεδα, τους χώρους διασκέδασης και άλλους χώρους συναθροίσεων.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Όμικρον θα είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας ο κ. Βωνιάτης είπε ότι το θετικό της παραλλαγής είναι ότι δεν προκαλεί πνευμονία και ζημιά στους ιστούς των πνευμόνων, όπως συμβαίνει με τις άλλες παραλλαγές του ιού.