Η Τουρκία είναι αυτή που απέρριψε πρότασή μας για προσφυγή στη Χάγη για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών απάντησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τοποθέτηση της ‘Άγκυρας για την συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου.

Σε δηλώσεις μετά την πανηγυρική δοξολογία για εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι καλά γνωστό ότι ανάλογη πρόταση υπεβλήθη από εμάς, δηλαδή για ένα διάλογο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας ή ακόμα και προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για καθορισμό της ΑΟΖ της κάθε χώρας, με βάση πάντα τόσο τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας όσο και το διεθνές δίκαιο. Το απέρριψαν», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε πως αυτό που συνέβη και είχε ως αποτέλεσμα την ειρηνική εξεύρεση λύσης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πραγματικό πρότυπο.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι διαφαίνεται η «μεροληπτική στάση» της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επί του εδάφους και ερωτηθείς αν προτίθεται να ζητήσει αντικατάσταση του  Κόλιν Στιούαρτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «γίνονται τα διαβήματα που πρέπει να γίνουν προς κάθε κατεύθυνση, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μη εξαιρουμένου».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχουν νεότερα για την κάθοδο της αξιωματούχου του ΟΗΕ Ρόζμαρι ντι Κάρλο στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εντός, ενδεχομένως, Νοεμβρίου να έχουμε την επίσκεψη κάποιου υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών».