Όλο και πιο συνηθισμένο γίνεται το φαινόμενο των παράνομων σκυβαλότοπων.

Πάνω από 20 φορτηγά σκουπιδιών μάζεψαν πριν από μερικές μέρες συνεργεία του Τμήματος Περιβάλλοντος σε σημεία πλησίον του Πειδιαίου ποταμού, στην κοινότητα Πέρα Ορεινής της επαρχίας Λευκωσίας.

Όπως πληροφορείται ο Σταθμός μας τα σκουπίδια ρίχνονται παράνομα σε διάφορα σημεία, ενώ αρκετοί περίοικοι προβαίνουν σε καταγγελίες στην κοινοτική αρχή.

Σε επικοινωνία που είχαμε με αρμόδιο λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος μας επιβεβαίωσε το γεγονός, σημειώνοντας ότι σε χώρο κοντά στον Ποταμό Πεδιαίο άγνωστοι έριξαν διάφορων ειδών παλιά αντικείμενα όπως καρέκλες, καναπέδες, ηλεκτρικές συσκευές και μπάζα.

Όπως συναφώς πληροφορηθήκαμε, υπάρχει καταγγελία ότι στην ίδια κοινότητα έχει εντοπιστεί και δεύτερος παράνομος σκυβαλότοπος, πλησίον του ποταμού, ο οποίος αναμένεται να καθαριστεί εντός των επομένων ημερών.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον νέο κοινοτάρχη της κοινότητας, Πέρα Ορεινής, δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, επί του παρόντος, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα αυτά εξετάζονται από το νέο κοινοτικό συμβούλιο.

Σε καθαρισμό παράνομου σκυβαλότοπου προχώρησε το Τμήμα Περιβάλλοντος πριν από 20 μέρες και στο Τσέρι, πλησίον του νέου περιμετρικού δρόμου, που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Τρίτος παράνομος σκυβαλότοπος εντοπίστηκε πριν από μερικές μέρες και καθαρίστηκε και στην κοινότητα Αρεδιού.
Διάσπαρτοι σκυβαλοτόποι, υπάρχουν δεκάδες κυρίως σε απόμερα σημεία, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί όσοι απορρίπτουν άχρηστα αντικείμενα, την ίδια ώρα που στην Λευκωσία λειτουργούν οχτώ πράσινα σημεία.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου ανέφερε ότι τόσο για τις κοινότητες, όσο και για τους νέους δήμους, αρχίζει η διάθεση ενός κονδυλίου 1,5 εκατομμυρίου για καθαρισμούς παράνομων σκυβαλότοπων.

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος οι τοπικές αρχές, θα πρέπει να υποδείξουν τους χώρους και να κοστολογήσουν χονδρικά το κόστος περισυλλογής των σκυβάλων. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τα αιτήματα των τοπικών αρχών λήγει σήμερα, ωστόσο αναμένεται ότι θα εξετάζονται αιτήματα μέχρι την διάθεση του συνόλου του κονδυλίου.

*Φωτογραφία αρχείου