Εντεκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας, από σύνολο 3,201 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,406.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως: Από 140 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 5 κρούσματα, από 1,178 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα, από 28 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα, από 131 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα και από 839 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τα 11 νέα κρούσματα προέκυψαν ως εξής: Τα πέντε από ιχνηλάτηση, εκ των οποίων το 1 μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Από αυτά, το πρώτο άτομο είναι σύζυγος κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 19 Αυγούστου. Είχαν πρόσφατο ταξίδι σε Σλοβενία και Σερβία. Δεν έχει συμπτώματα. Το δεύτερο άτομο έκανε το τεστ ιδιωτικά και είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον της ασθενούς του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου που ανακοινώθηκε χθες. Έχει συμπτώματα. Και οι δύο είναι επαφές κρούσματος. Το τρίτο άτομο είναι από το οικογενειακό περιβάλλον κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν το ένα στις 18/8 και το δεύτερο χθες. Τα άλλα δύο άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον άλλων κρουσμάτων.

Ενα άτομο εντοπίστηκε μέσω τεστ που έκανε με δική του πρωτοβουλία. Πρόκειται για άτομο που εκδήλωσε συμπτωματολογία στις 20/8 και έκανε το τεστ ιδιωτικά στις 21/8. Ενα άλλο άτομο εντοπίστηκε από τεστ στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων: Πρόκειται για άτομο που είχε συμπτώματα από τις 14/8 και επισκέφθηκε το ΤΑΕΠ Λάρνακας στις 19/8 με δύσπνοια. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναφοράς. Ενα άλλο άτομο εντοπίστηκε μετά από παραπομπή από Προσωπικό Ιατρό στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας: Πρόκειται για άτομο που επέστρεψε από την Θεσσαλονίκη στις 18/8 και στις 19/8 έκανε συμπτώματα. Παραπέμφθηκε από τον Προσωπικό του Ιατρό και έκανε το τεστ στις 20/8.

Τρία άλλα κρούσματα εντοπίστηκαν από πτήσεις. Το ένα άτομο είναι Κύπριος που επέστρεψε από την Μύκονο στις 20/8. Το δεύτερο άτομο είναι Κύπρια που επέστρεψε από την Κέρκυρα μέσω Αθήνας στις 20/8 και το τρίτο άτομο είναι αλλοδαπή που ήρθε από την Βουδαπέστη στις 20/8.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν 885 εργαστηριακές διαγνώσεις από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 10,000 ατόμων, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο δύο ασθενείς COVID-19, ενώ ένας ασθενής νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.