Δεν λέει να εκλείψει το πρόβλημα της παραλαβής σταφυλιών από τις οινοβιομηχανίες ή της έλλειψης διαθεσιμότητας σε συγκεκριμένες ποικιλίες.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής με τους εκπρόσωπους των οινοβιομηχανιών να υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα που άρχισε εδώ και κάποια χρόνια συνεχίζεται, κάτι που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στους παραγωγούς και σε αρκετά οινοποιεία.

Ο Γενικός διευθυντής της ΛΟΕΛ Κυριάκος Χατζητοφής ανέφερε ότι τα αμπέλια κατά την φετινή χρονιά έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από τον πράσινο τρύγο (ο οποίος γίνεται για τέταρτη χρονιά) καθώς και από τα καιρικά φαινόμενα. Σημείωσε ακόμα ότι “από το ένα άκρο της υπερπαραγωγής περάσαμε στο άλλο της έλλειψης, σε κάποιες τουλάχιστον ποικιλίες” υποδεικνύοντας ότι η ΛΟΕΛ, βρίσκεται σε διαβούλευση με αριθμό παραγωγών, για να παραληφθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα σε «μαύρο».

Σημείωσε ότι φέτος η οινοβιομηχανία θα προσπαθήσει να παραλάβει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της που ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια κιλά. Μέχρι στιγμής παρέλαβαν μόνο 850 χιλιάδες κιλά και από ότι φαίνεται δεν υπάρχει διαθέσιμη πρώτη ύλη.

Εκπρόσωπος της ΚΕΟ ανέφερε ότι δεν καταστρέφονται τα αμπέλια από τον πράσινο τρύγο και πρόσθεσε ότι υπάρχει υπερπαραγωγή σε σουλτανίνα και ξυνιστέρι. Συμφώνησε με την ΛΟΕΛ ότι το πρόβλημα υπάρχει κυρίως στο μαύρο σταφύλι.

Τόνισε επίσης ότι οι οινοβιομηχανίες χρειάζονται βοήθεια και κατήγγειλε ότι κρασιά που πωλούν στην τιμή των 5 ευρώ, είναι στους τιμοκαταλόγους των ξενοδοχείων για να πωληθούν για 25 ευρώ.

Εκπρόσωπος της ΣΟΔΑΠ που εδρεύει στην Πάφο, ανέφερε ότι και στην φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολο να παραλάβει περισσότερες ποσότητες σταφυλιών από τους παραγωγούς.

Αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας απάντησε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί εύκολα η παραγωγή κάθε χρόνο, ούτε οι βιομηχανίες μπορούν να απαντήσουν τη δεδομένη στιγμή πόσες ποσότητες θα χρειαστούν.

Το μεγαλύτερο ζήτημα όπως είπε, εντοπίζεται στις ποικιλίες σταφυλιών μαζικής παραγωγής. Πρέπει να προβληματιστούν όλοι για το γεγονός ότι πέραν του 50% των κρασιών που πωλούνται στην Κύπρο είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό και αρκετά χαμηλής ποιότητας.

Ήταν πρωτοφανής η περσινή παραγωγή, ανέφερε, αφού κατά την περσινή χρονιά τα οινοποιεία παρέλαβαν 21 εκ. κιλα σταφύλι αλλά ο μέσος όρος παραγωγής και φύλαξης είναι 15-16 εκ. κιλά.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνεδρίας θα συνεδριάσει αύριο στο Υπουργείο Γεωργίας ad hoc επιτροπή που έχει συσταθεί, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, με σκοπό να εξεταστούν τα ζητήματα και να κατηγοριοποιηθεί η ποιότητα του σταφυλιού με διαφορετικές τιμές.