Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο  Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα Γιούργκεν Σουλτς αφού προηγουμένως το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον Πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο, Αχμέτ Μπασάρ Σεν σχετικά με την υπόθεση της Καβάλας.

Στον Γερμανό Πρέσβη ο Τούρκος ΥΦΕΞ Φαρούκ Καϊμακτσί εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι κλήθηκε ο Πρέσβης της στο γερμανικό ΥΠΕΞ αντίθετα με τις διπλωματικές πρακτικές.  Ο Φαρούκ Καϊμακτσί υποστήριξε ότι η Γερμανία πολιτικοποίησε την υπόθεση Καβάλα.

Στον Γερμανό Πρέσβη είπε ακόμη ότι η απόφαση καταδίκης που αποφάσισε η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα θεσμικό όργανο, αρχή ή χώρα. Του είπε ακόμη ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου που γνωρίζει το Σύνταγμά της και τις διεθνείς υποχρεώσεις της και ότι απορρίπτεται η οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στην τουρκική δικαιοσύνη και πολιτική.

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί υπενθύμισε στον πρέσβη την αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Σύμβασης της Βιέννης.

Χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ αντέδρασε επίσης έπειτα που ο Τούρκος Πρέσβης κλήθηκε στο γερμανικό ΥΠΕΞ δηλώνοντας ότι αποτελεί καθαρή παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ