Δεν έχει κόκκινες γραμμές η Ένωση Δήμων και θέτει ως προτεραιότητα της την ψήφιση και εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήλωσε ο δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αντρέας Βύρας.

Σήμερα άρχισε στη Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής η συζήτηση για την μεταρρύθμιση με στόχο να ψηφιστούν τα τρία νομοσχέδια μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ενώπιον των βουλευτών τέθηκαν οι τελικές θέσεις της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, είπε ότι έχει ληφθεί απόφαση από την Γενική Συνέλευση της Ένωσης ότι τυχόν δημοψηφίσματα θα δυσκολέψουν πολύ την μεταρρύθμιση.

Χαρακτήρισε επίσης πισωγύρισμα το γεγονός ότι αφαιρείται η δικαιοδοσία από μεγάλους δήμους να εκδίδουν άδειες οικοδομής και πολεοδομικές άδειες, σημειώνοντας ότι αποστερείται ένα σημαντικό έσοδο από τους δήμους.

Θα πρέπει επίσης ανέφερε να εξασφαλιστεί η διοικητική αυτονομία των νέων δήμων ενώ διαφώνησε με πρόνοια να μπορεί ο Υπουργός να έχει διοικητική εποπτεία σε δήμους, αφού υπάρχουν όπως είπε μηχανισμοί ελέγχου των αποφάσεων μέσω των δικαστηρίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κητρομηλίδης, διαφώνησε με τα περισσότερες πρόνοιες των νομοσχεδίων. Ζήτησε όπως γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα στις κοινότητες που διαφωνούν με την συνένωση τους με δήμους.