Ένοπλοι σκότωσαν εννέα πακιστανούς εργάτες κατά τη διάρκεια επίθεσης στο νοτιοανατολικό Ιράν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής του Ιράν στο Πακιστάν Μουχάμαντ Μουντασίρ Τίπι και τοπικές οργανώσεις.

Η οργάνωση Haalvash ανακοίνωσε ότι τα θύματα είναι Πακιστανοί εργάτες που κατοικούσαν στο συνεργείο όπου εργάζονταν στην πόλη Σαραβάν» στην επαρχία του Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Το Ιράν και το Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται συχνά ότι επιτρέπουν σε ένοπλες οργανώσεις να επιχειρούν από το έδαφος της μίας κατά της άλλης χώρας διεξάγοντας επιθέσεις.

Στις 16 Ιανουαρίου, το Ιράν πραγματοποίησε επίθεση με πύραυλο και drone κατά «τρομοκρατικής οργάνωσης» στο έδαφος του Πακιστάν, το οποίο απάντησε στις 18 Ιανουαρίου με επιθέσεις κατά «κρησφύγετων τρομοκρατών» στο Ιράν.

Συνολικά, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις αυτές, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις αρχές.

Προκάλεσαν σύντομη διπλωματική κρίση, το Πακιστάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη και ανακοίνωσε ότι ο Ιρανός πρεσβευτής στο Πακιστάν, που βρισκόταν στην χώρα του, θα εμποδισθεί να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ.

Όμως, στις 22 Ιανουαρίου, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν εξομάλυνση των σχέσεων και την προσεχή επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στο Ισλαμαμπάντ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε καθώς οι εκατέρωθεν διαδικασίες  επιστροφής των δύο πρεσβευτών στην Τεχεράνη και στο Ισλαμαμπάντ βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters