Την πύλη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου πέρασαν στις 10:15 το πρωί ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ, εν αργία αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, μαζί με τους δικηγόρους του Αναστάσιο Βαβούσκο και Ανδριάνα Κλαΐδη.

Ο Ηγούμενος Νεκτάριος καταθέτει εδώ και δύομισι περίπου ώρες στην ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου η οποία έχει πλέον ενώπιον της ένα ογκώδες μαρτυρικό υλικό και σχεδόν συμπληρωμένο τον φάκελο για την Μονή, στο Φτερικούδι.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες σε βάρος του ηγούμενου, αλλά και ενός ακόμη αρχιμανδρίτη σχετίζονται με οικονομικές ατασθαλίες, εξαπάτηση πιστών με υποτιθέμενα θαύματα καθώς για άλλης φύσεως αδικήματα.

Η κατάθεσή του τελούντος εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου άρχισε στις 10:30, ενώ στις 17:30 το απόγευμα θα εμφανιστεί για να καταθέσει και ο έτερος εν αργία Αρχιμανδρίτης Πορφύριος.

Αύριο αναμένεται να παραστούν και τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητος ώστε να καταθέσουν. Πιο συγκεκριμένα, ο μοναχός Αββακούμ, ο μοναχός Ησαΐας και ο μοναχός Τιμόθεος.

Από τις ενέργειες της ανακριτικής επιτροπής φαίνεται πάντως να μην γίνεται αποδεκτό το αίτημα ακύρωσης της διαδικασίας από τους δικηγόρους των μοναχών.

Όπως δηλώνουν θεολόγοι που είναι γνώστες των διαμειφθέντων, βρισκόμαστε κοντά στην λήξη της διαδικασίας.

Αναμένεται ότι με την ολοκλήρωση των καταθέσεων η ανακριτική επιτροπή θα σχηματίσει πόρισμα το οποίο θα κατατεθεί στο εξαμελές συνοδικό δικαστήριο, που θα λάβει και την απόφαση για την όλη υπόθεση.