Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε τη Δευτέρα ένοχο τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο για άσεμνη επίθεση κατά γυναίκας, το 1981, όταν η ίδια ήταν 16 ετών και 8 μηνών.

Όσον αφορά το θέμα που είχε εγείρει η υπεράσπιση πως επηρεάστηκε το δικαίωμα του Μητροπολίτη τέως Κιτίου να τύχει δίκαιης δίκης διότι ουσιαστικοί μάρτυρες για την υπεράσπιση του έχουν αποβιώσει, το δικαστήριο την έγκρινε ως αβάσιμη γι’ αυτό και την απέρριψε.

Για την στάση του Μητροπολίτη τέως Κιτίου ενώπιον του δικαστηρίου η δικαστής την περιέγραψε ως απογοητευτική αφού ήταν «υπεροπτικός, ειρωνικός και είχε εναλλαγή στη συμπεριφορά του».

Ειδική αναφορά έγινε από την Δικαστή στο ότι ο κατηγορούμενος θύμωσε με την εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής για τις ερωτήσεις που του επέβαλλε κατά την ακροαματική διαδικασία και χτύπησε με το χέρι του το Ιερό ευαγγέλιο σε μια από τις ακροάσεις.

Το δικαστήριο έκρινε ως αξιόπιστους μάρτυρες την παραπονούμενη, την μητέρα της, την αδελφή της και τον γιατρό της. Όσον αφορά την παραπονούμενη, όπως αναφέρθηκε, ακλόνητη είναι η πεποίθηση του δικαστηρίου πως είχε έντονη βιωματική εμπειρία που την στιγμάτισε γι’ αυτό και έκανε απόλυτα αποδεκτή της θέση της.

Για τον κατηγορούμενο η δικαστής ανέφερε πως στερείται πειστικότητας η μαρτυρία του και οι πράξεις του αποτελούν άσεμνη επίθεση.

Ο ποινικός κώδικας τότε προέβλεπε ποινή φυλάκισης 2 έτη ενώ με την πρόσφατη τροποποίηση προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη.

Έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν 30 γυναίκες της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου ενάντια στην βία κατά των γυναικών και της ΠΟΓΟ οι οποίες κρατούσαν πανό, που έγραφε «εμείς αδερφή μου σε πιστεύουμε».

Το Δικαστήριο όρισε τη 26η Μαΐου, στις 11:00, για αγόρευση για μετριασμό της ποινής.

Πηγή: ΚΥΠΕ