Εννέα νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν από σύνολο 2,893 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων στην Κύπρο στα 1,663, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο, τα πέντε κρούσματα προέκυψαν από ιχνηλάτηση, τα δύο από διενέργεια τεστ από ιδιωτική πρωτοβουλία, ένα αφορά επιβάτη που έφθασε στην Κύπρο και ένα από τεστ στο οποίο υποβλήθηκε ένα πρόσωπο στο Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης προέκυψαν πέντε κρούσματα. Η μια είναι η νοσηλεύτρια από το Τμήμα Ενδοσκοπήσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και είναι επαφή της νοσηλεύτριας που ανακοινώθηκε χθες.
Τα τρία πρόσωπα είναι στενές επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον της νοσηλεύτριας που ανακοινώθηκαν χθες. Ένα εξ αυτών είχε συμπτώματα στις 22/9 και τα άλλα δύο είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό στην Πολωνία. Το cluster μαζί με τα 4 άτομα που ανακοινώνονται σήμερα αριθμεί πλέον 8 άτομα.

Το 5ο άτομο είναι η σύζυγος του περιστατικού που ανακοινώθηκε στις 22/9 από ιδιωτική πρωτοβουλία. Ανέπτυξε συμπτώματα στις 20 Σεπτεμβρίου

Αλλα δύο κρούσματα προέκυψαν από ιδιωτική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, το ένα πρόσωπο υποβλήθηκε στην εξέταση με πρωτοβουλία του εργοδότη του και δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Το 2ο άτομο είναι γυναίκα που ήρθε από το Νεπάλ μέσω Κατάρ στις 18/9 για σκοπούς εργασίας και έκανε την εξέταση πριν αρχίσει δουλειά. Δεν έχει συμπτώματα.

Ένα κρούσμα εντοπίστηκε σε πτήση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για αλλοδαπή που έφτασε στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας από τη Φρανκφούρτη στις 23/9.

Τέλος, ένα κρούσμα εντοπίστηκε στο Μικροβιολογικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Πρόκειται για αλλοδαπό που είχε συμπτώματα από τις 21/9 (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) και επισκέφθηκε το ΤΑΕΠ Αμμοχώστου στις 23/9.

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει «προς αποφυγή παρερμηνειών μετά από ανακοίνωση του Σωματείου Ομόνοια Αραδίππου», ότι ο προπονητής που ήταν θετικός στον ιό είναι ποδοσφαιριστής του Εθνικού Άχνας και περιλαμβάνεται στα χθεσινά κρούσματα. Επίσης, προς το παρόν, δεν υπάρχει θετικό στον ιό άτομο σε σχολείο της Αραδίππου. Τα άτομα που τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό είναι λόγω της επαφής που είχαν με τον ποδοσφαιριστή/προπονητή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:
Από 687 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
Από 256 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Από 1,073 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Από 132 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 5 κρούσματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 132 εργαστηριακές διαγνώσεις.
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου 5,000 ατόμων ηλικίας 18-40 ετών σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό ατόμων, ολοκληρώθηκαν 435 εργαστηριακές εξετάσεις, και
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 178 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,663.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται συνολικά 12 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.