Σήμερα αποφασίστηκαν μέτρα και έκτακτα σχέδια ενίσχυσης της πολιτιστικής δραστηριότητας που συμποσούνται σε 4 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνέντευξη Τύπου, στο Υπουργείο, αναφορικά με τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για στήριξη των καλλιτεχνών και της πολιτιστικής δημιουργίας.
Όπως ανέφερε, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την αύξηση του έκτακτου επιδόματος που είχε εγκριθεί από τις 18 Δεκεμβρίου 2020 για καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους σε πολιτιστικές δραστηριότητες, από 900 σε 1.500 ευρώ. «Υπολογίζεται ότι έτσι θα διατεθεί ένα κονδύλι γύρω στα 2,5 εκατ. Το 2020 είχε δοθεί έκτακτο επίδομα σε 1.122 πρόσωπα, τώρα υπολογίζουμε το επίδομα αυτό να δοθεί σε περισσότερους από 1.500 καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους σε πολιτιστικές δραστηριότητες», σημείωσε.
Είπε ότι αυτή η εισοδηματική ενίσχυση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από το 2020, καλύπτει όλους τους χώρους της πολιτιστικής δραστηριότητας.
«Με την παραχώρηση του έκτακτου επιδόματος καταγράφηκαν την πρώτη φορά δικαιούχοι από τις εικαστικές και τις εφαρμοσμένες τέχνες (24%), το θέατρο (21%), τη μουσική (29%), τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (13%), τον χορό (8%), τα γράμματα – λογοτεχνία, τον λαϊκό πολιτισμό και άλλες δραστηριότητες», πρόσθεσε.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι εκτός από την εισοδηματική ενίσχυση καλλιτεχνών και εργαζόμενων, θα δοθεί πρόσθετη στήριξη και στους πολιτιστικούς φορείς. Θα στηριχθούν μη κερδοσκοπικοί πολιτιστικοί φορείς με έκτακτο επίδομα σε ύψος 100% των επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών τους και αύξηση του προβλεπόμενου ανώτατου επιδόματος, με κονδύλι που υπολογίστηκε σε 225.000 ευρώ.
Επιπλέον, σημείωσε, το ΥΠΠΑΝ εισηγήθηκε και εγκρίθηκε έκτακτη χορηγία και στους άλλους μη κερδοσκοπικούς πολιτιστικούς φορείς, οι οποίοι δεν συγκαταλέγονταν στα προγράμματά και δεν είχαν λάβει χορηγία για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους το 2020. Είπε πως θα καλυφθεί και εδώ το 100% των επιλέξιμων δαπανών με ανώτατο όριο τις 20 χιλιάδες ευρώ, με έγκριση κονδυλίου 600.000 ευρώ.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι κονδύλι 170.000 ευρώ θα διατεθεί για να αυξηθεί κατά 10% η χρηματοδότηση των πολιτιστικών φορέων που θα επιλεγούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πολιτισμός» των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για το 2021. Δηλαδή, η χρηματοδότηση αυξάνεται από 1.683.000 ευρώ σε 1.851.000 ευρώ.
«Με τα τρία πιο πάνω μέτρα στοχεύουμε στη στήριξη των πολιτιστικών φορέων, ούτως ώστε να είναι σε θέση να επαναδραστηριοποιηθούν και να προγραμματίσουν τις δράσεις και την παρέμβασή τους μετά τη λήξη των έκτακτων περιοριστικών μέτρων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και πρόταση που καταρτίστηκε μαζί με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), ούτως ώστε να ενισχυθεί το σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ, αλλά και να επεκταθεί η στήριξη σε θεατρικούς φορείς και πέραν του ίδιου του προγράμματος.
«Έτσι, εφαρμόζουμε φέτος μια πολιτική “Θυμέλη Συν”», είπε.
Συγκεκριμένα, σημείωσε, «θα επιχορηγηθούν οι θεατρικές παραστάσεις τόσο μη κερδοσκοπικών όσο και κερδοσκοπικών οργανισμών. Με προβλεπόμενη ενίσχυση 500 ευρώ ανά παράσταση, εγκρίθηκε για τον σκοπό αυτό ένα κονδύλι 500.000 ευρώ. Η ενίσχυση αυτή αντισταθμίζει τους περιορισμούς σε αριθμό θέσεων που επιβάλλονται από τα μέτρα υγειονομικής προστασίας με την επαναλειτουργία των θεάτρων από τις 8 Φεβρουαρίου».
Με τις σημερινές αποφάσεις διπλασιάζεται περίπου η παρέμβαση του κράτους στον πολιτισμό
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «οι σημερινές αποφάσεις για στήριξη με 4 εκατ. ευρώ περίπου διπλασιάζουν το ποσό που συνήθως διατίθεται ανά έτος από το κράτος».
Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα «Πολιτισμός» του ΥΠΠΑΝ με κονδύλια που τώρα ανέρχονται σε 1,9 εκατ. ευρώ καλύπτει κατά μέσο όρο ετησίως περίπου 150 φορείς για περίπου 200 δραστηριότητες και ακόμα 85 ομάδες και φυσικά πρόσωπα για άλλες περίπου 100 δραστηριότητες, από όλους τους τομείς ενδιαφέροντος: λογοτεχνία, εικαστικά, μουσική, χορός, θέατρο, κινηματογράφος και λαϊκός πολιτισμός.
Σημείωσε ότι οι σημερινές αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα 4 εκατομμυρίων ευρώ προστίθενται σε δαπάνες που θα υλοποιηθούν και αφορούν:
1.500.000 ευρώ για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών,
και 285.000 για τα διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου,
230.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος,
600.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια»,
465.000 ευρώ για επιχορηγήσεις και εκδηλώσεις χορού,
120.000 ευρώ για στήριξη του Θέατρου Ριάλτο,
180.000 ευρώ για στήριξη του Ιδρύματος Κώστα Αργυρού,
286.000 ευρώ για στήριξη άλλων πολιτιστικών οργανισμών,
200.000 ευρώ για την επιχορήγηση Στεγών Γραμμάτων και Τεχνών σε διάφορες πόλεις,
60.000 ευρώ για επιχορηγήσεις ιδιωτικών μουσείων και μουσείων τοπικών αρχών,
180.000 ευρώ για το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης όπου συμμετέχουν περίπου 15 φορείς με 60 περίπου παραστάσεις,
215.οοο ευρώ για στήριξη άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Τα θέατρα και οι αίθουσες κινηματογράφου επαναλειτουργούν από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, με τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Υποχρεωτικά το ωράριό τους θα πρέπει να προσαρμοστεί με τη δυνατότητα κυκλοφορίας μέχρι τις 9 μ.μ.