Του Αντώνη Κέστα

Έχει γίνει συνήθεια, πλέον, με το τέλος κάθε αγωνιστικής του πρωταθλήματος, η διαιτησία να γίνεται θέμα συζήτησης. Οι λανθασμένες αποφάσεις και ο τρόπος λειτουργίας του VAR σηκώνουν αντιδράσεις, τόσο από τους οπαδούς, όσο και από τις ομάδες, με επίσημο τρόπο.

Είναι αλήθεια πως γίνονται λάθη. Να λέμε και την αλήθεια, πότε δεν σταμάτησαν. Είχαμε όλοι την ελπίδα, πως με το βοηθητικό εργαλείο που ονομάζεται VAR, θα υπήρχαν πολύ λίγα λάθη και θα μειωνόταν στον ελάχιστο δυνατό βαθμό η προκατάληψη που υπάρχει για τη διαιτησία.

«Οι σωστές αντιδράσεις του VAR ήταν πολύ περισσότερες από τις περιπτώσεις στις οποίες έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά» τόνισε σε ανακοίνωση της η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Συμφωνούμε ως ένα βαθμό, γιατί λάθη θα γίνουν. Αυτό το βλέπουμε σε όλα τα πρωταθλήματα.

Είναι ανεπίτρεπτο, όμως, να μην υπάρχει σωστή επικοινωνία του διαιτητή ενός αγώνα με τα άτομα που βρίσκονται στις κινητές μονάδες έξω από τα γήπεδα. Το τεράστιο πρόβλημα, είναι πως γίνονται τραγικά λάθη και αρκετές φορές καταστρατήγηση των κανονισμών. Αυτό είναι που προκαλεί τις αντιδράσεις.

Δεν γίνεται, να δίνεται η δυνατότητα στους ρεφ μας να δουν ξανά μια φάση, να διορθώσουν το λάθος τους και στο τέλος να μην τα καταφέρνουν. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που αποφασίζουν να μην δουν ξανά μια φάση και δεν πηγαίνουν καθόλου στην «περιοχή ελέγχου» (OFR- on field review). Γιατί να γίνεται αυτό; Αφού δίνεται η δυνατότητα για να διορθωθεί ένα λάθος, αν έγινε.

Επίσης, υπάρχουν ομάδες, που δεν θέλουν συγκεκριμένους διαιτητές να ορίζονται στα παιχνίδια τους, πράγμα που γίνεται, καθώς δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες “σφυρίχτρες”. Υπάρχουν άτομα που ορίζονται συνέχεια, σε κάθε αγωνιστική. Κάποιες φορές είναι οι άρχοντες ενός παιχνιδιού, άλλες φορές τους βλέπουμε στα βαν του VAR.

Με τα πιο πάνω, δεν θα ήταν μια καλή λύση η ενίσχυση με ξένους διαιτητές; Έστω 3-4 νέοι, που θα διευκόλυναν το έργο της ΚΟΠ και της επιτροπής διαιτησίας ως προς τους ορισμούς.

Αν είναι δύσκολο να βρούμε διαθέσιμους διαιτητές, μπορούμε να προτείνουμε κάτι άλλο. Να έρθουν ξένοι πρώην διαιτητές και να αναλάβουν το VAR. Τουλάχιστον, ως το τέλος της χρονιάς. Μέχρι να εξοικειωθούν περισσότερο και οι δικοί μας με την νέα τεχνολογία στο χώρο του ποδοσφαίρου. Καλό θα μας κάνει.

Έρχονται και τα πλέι οφ, εκεί που θα βγει ο φετινός πρωταθλητής, οι ομάδες που θα πάνε Ευρώπη και αυτές που θα πάνε διαβάθμιση. Είναι κρίμα να κρίνουν διαιτητικά λάθη, αυτά τα παιχνίδια.

Το οικονομικό, πάντως, δεν θα είναι πρόβλημα. Άλλωστε, γεμίζουν τα ταμεία της ΚΟΠ κάθε Τετάρτη με τις αποφάσεις του Αθλητικού Δικαστή.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6