Τη βεβαιότητα τους ότι ολοένα και θα ενισχύεται η συνεργασία και σύμπραξη τους για προώθηση της ναυτιλίας και των κοινών τους στόχων, εξέφρασαν στο ΚΥΠΕ η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Η νέα Υφυπουργός επισκέφθηκε την Πέμπτη το δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, στο οποίο υπηρέτησε τα τελευταία επτά χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος και παρακάθισε σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο και επικεφαλής των δημοτικών ομάδων, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε μια ανασκόπηση των δράσεων και προγραμματισμών, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους σε θέματα ναυτιλίας.

Όπως δήλωσε η κ. Χατζημανώλη, «από της ίδρυσης του, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας είναι συνοδοιπόρος με το Δήμο Λεμεσού σε πάρα πολλά έργα τα ποία προωθούν από κοινού» και υπενθύμισε ότι στις 20 Μαΐου θα συνδιοργανώσουν το Φεστιβάλ Θάλασσα, «το οποίο θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί προωθεί την ναυτική κουλτούρα».

«Είναι στόχος του Υφυπουργείου να μπορέσουμε να περάσουμε το μήνυμα στην νέα γενιά για τα ναυτικά επαγγέλματα, για να μπορέσουν να αγαπήσουν τη θάλασσα και να επιλέξουν την ναυτιλία ως ένα επάγγελμα για το μέλλον τους», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και προς επίτευξη των στόχων της συμμετοχής του Δήμου Λεμεσού στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων ευρωπαϊκών πόλεων, μέχρι το 2030 (EU Cities Mission).

Επιπρόσθετα, υπενθύμισε ότι με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού θα διοργανωθεί, τον Οκτώβριο, το διεθνές συνέδριο Maritime Cyprus, ενώ προωθούνται εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας, του Δήμου Λεμεσού, το οποίο θα εγκαινιαστεί από τον ΠτΔ στις 20 Μαΐου.

Η συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, υπέδειξε η Υφυπουργός, επεκτείνεται και σε θέματα ενίσχυσης της προσέλκυσης κρουαζιέρων «ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τη Λεμεσό, που φέτος θα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο», αλλά και στη διοργάνωση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, το 2026. «Οι διεργασίες ήδη άρχισαν και είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα στο οποίο θα αναδειχθεί η θάλασσα της Λεμεσού», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι συζητήθηκε το θέμα της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά, οι τρόποι συνεργασίας για την καταπολέμηση των φαινομένων ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής Λεμεσού και η προώθηση της δημιουργίας ενός ναυτικού μουσείου στην πόλη.

«Η συνεργασία του Δήμου Λεμεσού με τον τομέα της ναυτιλίας και με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ήταν πάντα εξαίρετη», δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λεμεσού, σημειώνοντας πως «υπάρχει ταύτιση στόχων και αλληλοϋποστήριξη».

Ο Νίκος Νικολαΐδης είπε, επίσης, ότι «η νέα Υφυπουργός προέρχεται από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ενισχυθεί και να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο αυτή η συνεργασία, η οποία είναι πολύπτυχη».

«Θεωρούμε ότι όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με κοινά θέματα της ναυτιλίας θα προωθηθούν στη βάση της συνεργασίας, της συναντίληψης και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η συνεργασία θα ενδυναμώνεται για το καλό της πόλης μας, της ναυτιλίας αλλά και του τόπου μας γενικότερα, κατέληξε στη δήλωση του ο Δήμαρχος.

Πηγή: ΚΥΠΕ