Ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τις προθέσεις του ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που θα λάβει χώρα στη Γενεύη από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις 9 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την προετοιμασία που έχει γίνει σε νομικό επίπεδο και για την πολιτική γραμμή που θα ακολουθηθεί. Οι αρχηγοί των κομμάτων κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις.

Στο Εθνικό Συμβούλιο όπως πληροφορούμαστε συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της απουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την επικείμενη άτυπη πενταμερή, καθώς η αντιπροσωπεία της ΕΕ, όπως έγινε γνωστό, δεν θα συμμετέχει στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της πενταμερούς. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι σταθερή επιδίωξη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις εν εξελίξει συζητήσεις.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Ε/κ πλευρά μεταβαίνει στη Γενεύη με κύριο στόχο να δημιουργηθούν δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Ανάφερε ότι η προετοιμασία που έγινε αφορά όλα τα πιθανά σενάρια, γνωρίζοντας τον στόχο και τις επιδιώξεις τις Ε/κ πλευράς.

Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι την Δευτέρα, την πρώτη μέρα της συνάντησης – ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, θα κινηθεί στο πλαίσιο που κινήθηκε στο Κραν Μοντανά.

Έμφαση όπως είπε θα δοθεί στις διμερείς ή και τριμερείς συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες ή και με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται ότι θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους δύο ηγέτες κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης πενταμερούς συνάντησης στην Γενεύη όπως μεταδίδουν τ/κ Μέσα ενημέρωσης.

Την δεύτερη μέρα, στις 28 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με όλα τα μέρη, καθώς και διμερείς συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα χωριστά με τις πλευρές που συμμετέχουν στην άτυπη πενταμερή. Συνάντηση και των πέντε μερών με τον Αντόνιο Γκουτέρες θα γίνει, όπως μεταδίδεται και την τρίτη μέρα, 29 Απριλίου.

Σε περίπτωση που οι συναντήσεις είναι εποικοδομητικές, ο ΓΓ είναι έτοιμος να παραμείνει στην Γενεύη περισσότερο και υπάρχει η πιθανότητα η άτυπη συνάντηση να επιμηκυνθεί. Με την ολοκλήρωσή της άτυπης πενταμερούς, προστίθεται, ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να προβεί σε σε ανακοίνωση των συμπερασμάτων του.