Έκθεση την οποία ετοίμασαν λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας και στην οποία καταγράφονται τα μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες καθώς και την  κατάσταση που επικρατεί σε αυτές με τον κορωνοϊό, θα δοθεί σήμερα για σκοπούς ενημέρωσης στα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

Αυτό δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα προσθέτοντας ότι αναμένονται και κάποιες αποφάσεις που θα ληφθούν από πλευράς Ε.Ε, για να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε νέα μέτρα.

Το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας Πέτρος Καραγιάννης μιλώντας το πρωί στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν στην έκτακτη απογευματινή σύσκεψη περισσότερο θα αφορούν στον τομέα της επιτήρησης για το τι συμβαίνει.

 “Όσοι έρχονται από την Κίνα θα υποβάλλονται σε έλεγχο και εάν διαπιστωθεί ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό τότε θα ακολουθούνται τα ίδια περιοριστικά μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εάν είναι επισκέπτης θα παραμένει στο δωμάτιό του μέχρι να αναρρώσει” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι οι αρχές είναι σε εγρήγορση προσθέτοντας ότι η ανησυχία είναι μήπως και προκύψει κάποιο νέο στέλεχος της νόσου.

Όπως εξήγησε το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Κίνα οφείλεται σε ένα παρακλάδι της υποπαραλλαγής Βήτα άλφα πέντε της όμικρον και δεν θα δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Είπε ότι πρόβλημα θα δημιουργηθεί εάν διαπιστωθούν μεταλλάξεις οι οποίες θα υποσκάψουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ανέφερε επίσης ότι το στέλεχος πι εφ εφ 7 αυτό έχει δυο μήνες που έχει εντοπιστεί στην Κύπρο σημειώνοντας ότι στις τελευταίες ταυτοποιήσεις αντιπροσώπευε περίπου το 17% των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί.