Ενδιαφέρον από 50 Κύπριους για επαναπατρισμό τους από τον Λίβανο υπήρχε μέχρι τις 2 περίπου μετά το μεσημέρι, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε πως στόχος είναι αύριο, με την ειδική ναυλωμένη πτήση που θα αναχωρήσει από την Κύπρο για να φέρει πίσω συμπατριώτες μας από τον Λίβανο, να σταλεί η όποια βοήθεια είναι δυνατόν να μαζευτεί, ειδικότερα όσον αφορά ιατρικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα είδη που αφορούν τις πρώτες βοήθειες.

Σημείωσε πως το μεσημέρι επρόκειτο να αναχωρήσουν από την Κύπρο εξειδικευμένες ομάδες της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ με σκύλους, με δυο ελικόπτερα της Αστυνομίας, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην εξεύρεση τυχόν επιζώντων μετά την έκρηξη.

Ο Υπουργός είπε ακόμη πως “μας έχει ζητηθεί φαρμακευτική βοήθεια και ιατρικός εξοπλισμός. Κατά κύριο λόγο αυτή η βοήθεια αφορά είδη πρώτων βοηθειών. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία στη βάση των αιτημάτων που έχουμε δεχτεί από την Κυβέρνηση του Λιβάνου”, σημείωσε.

 Είπε, εξάλλου, πως “μας έχουν επίσης ζητηθεί ποσότητες αλουμινίου και γυαλιού και, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, με τα οργανωμένα σύνολα, θα ανταποκριθούμε και σε αυτό το αίτημα”.

 Ανέφερε, τέλος, πως ζητήθηκε ακόμη βοήθεια για τρόφιμα μακράς διάρκειας και πως, σε συνεργασία και με τον Επίτροπο Εθελοντισμού, αρχίζει η συλλογή τέτοιου είδους βοήθειας.