Ένας ασθενής στην Ολλανδία και ένας στο Βέλγιο επαναμολύνθηκαν με Covid-19.

Επιπρόσθετα, τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών για να περιοριστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας της COVID-19 στον τουρισμό.

Στη Βουλγαρία, καταγράφηκε ρεκόρ 18 θανάτων εξαιτίας του COVID-19 και 99 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, ενώ στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τουλάχιστον 482 νεκροί εξαιτίας του COVID-19 και 37.854 κρούσματα σε 24 ώρες.

Ολλανδία

Ένας ασθενής στην Ολλανδία και ένας άλλος στο Βέλγιο επιβεβαιώθηκε ότι επαναμολύνθηκαν από κορονοϊό, μετέδωσε το ολλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS σήμερα, επικαλούμενο ιολόγους.

Η είδηση αυτή γίνεται γνωστή μετά τις αναφορές χθες, Δευτέρα, ότι ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2. Πρόκειται για έναν άνδρα που επαναμολύνθηκε τεσσεράμισι μήνες αφού ιάθηκε από την covid-19.

Σύμφωνα με το NOS, η ιολόγος Μάριον Κούπμανς δήλωσε ότι ο Ολλανδός ασθενής είναι ένας ηλικιωμένος με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Κούπμανς εξήγησε ότι μέχρι στιγμής είναι πιο γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που ασθενούν από τον νέο κορωνοϊό για μεγάλο διάστημα, στη συνέχεια φαίνεται να αναρρώνουν, όμως μετά υποτροπιάζουν.

Όμως μια πραγματική επαναμόλυνση, όπως στις περιπτώσεις στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Χονγκ Κονγκ, απαιτεί γενετικό έλεγχο του ιού και στην πρώτη και τη δεύτερη μόλυνση ώστε να ελεγχθεί αν ο ιός διαφέρει λίγο στις δύο περιπτώσεις.

Η Κούπμανς, σύμβουλος της ολλανδικής κυβέρνησης, επισήμανε ότι οι επαναμολύνσεις ήταν αναμενόμενες. “Το γεγονός ότι εμφανίζεται κάποιος με επαναμόλυνση δεν με ανησυχεί”, σχολίασε. “Πρέπει να δούμε αν συμβαίνει συχνά”, εξήγησε.

Ο Βέλγος ασθενής είχε ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με το NOS, το οποίο επικαλείται τον ιολόγο Μαρκ Βαν Ρανστ, ο οποίος όμως τόνισε ότι το γεγονός ότι ο ασθενής επαναμολύνθηκε “δεν είναι καλά νέα”.

Ο Βαν Ρανστ εξήγησε ότι η περίπτωση του Βέλγου ασθενή δείχνει ότι τα αντισώματα που είχε αναπτύξει κατά την πρώτη μόλυνση δεν επαρκούσαν για να αποτρέψουν την επαναμόλυνσή του από ένα ελαφρά διαφορετικό στέλεχος του ιού.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι περιπτώσεις επαναμόλυνσης είναι σπάνιες ή αν υπάρχουν “πολλοί άλλοι άνθρωποι που ενδέχεται να επαναμολυνθούν έπειτα από έξι ή επτά μήνες”.

ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των κρατών για να περιοριστεί “ο καταστροφικός αντίκτυπος” της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον τουρισμό, από τον οποίο ορισμένες χώρες αντλούν το βασικό τους εισόδημα.

“Στη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του έτους, η άφιξη ξένων τουριστών σε χώρες μειώθηκε περισσότερο από το μισό και περίπου 320 δισεκ. δολάρια (περίπου 270,8 δισεκ. ευρώ) σε τουριστικά έσοδα χάθηκαν”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η απώλεια μπορεί το 2020 να ξεπεράσει τα 900 δισεκ. δολάρια (περίπου 761,8 δισεκ. ευρώ).

“Συνολικά απειλούνται 120 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας”, κυρίως γυναικών και νέων, προειδοποίησε ο Γκουτέρες, δημοσιεύοντας ένα φυλλάδιο που αναφέρεται στην κατάσταση τουριστικών περιοχών και περιέχει πολλές συστάσεις, μεταξύ των οποίων αυτή για καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις χώρες.

“Η κρίση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο σοκ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά και για τις αναπτυσσόμενες χώρες, πρόκειται για έκτακτη ανάγκη”, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε, “ιδιαίτερα για πολλά μικρά νησιωτικά κράτη και αφρικανικές χώρες”, σημείωσε.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία της COVID-19, οι χώρες συχνά έλαβαν μονομερή μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του SARS-CoV-2, όπως περιορισμό στο σπίτι, καραντίνες ή περιορισμοί της πρόσβασης για τους ξένους, τα οποία οδήγησαν στο πάγωμα του διεθνή τουρισμού.

“Μόνον μια συλλογική δράση και μια διεθνής συνεργασία θα μπορέσουν” να επανεκκινήσουν τον τομέα του τουρισμού σε νέες υγιείς βάσεις, υπογραμμίζεται στο φυλλάδιο του ΟΗΕ.

“Οι περιορισμοί στα ταξίδια στον κόσμο από τα μέσα Μαρτίου είχαν καταστροφικό αντίκτυπο στον τομέα του τουρισμού”, υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους η Σάντρα Καρβάο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

“Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η ανάγκη για μια πιο ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις όσον αφορά αυτούς τους περιορισμούς στα ταξίδια”, πρόσθεσε. “Χρειαζόμαστε οι χώρες να αυξήσουν τη συνεργασία” και “τον συντονισμό”, επέμεινε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Βουλγαρία

Το Υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ 18 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και 99 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των βουλγαρικών υγειονομικών αρχών, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ως αυτό το στάδιο στη χώρα της Βαλκανικής έφθασε τους 563 νεκρούς επί συνόλου 15.386 μολύνσεων.

Το τρέχον διάστημα 714 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Βουλγαρίας, οι 65 σε σοβαρή κατάσταση. Αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην βουλγαρική επικράτεια, την 8η Μαρτίου, έχουν αναρρώσει 10.497 άνθρωποι.

Το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας επισημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει πλέον έλλειψη ιατρικού προσωπικού, καθώς 845 γιατροί έχουν προσβληθεί.

ΗΠΑ

Άλλοι τουλάχιστον 482 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 στις ΗΠΑ χθες Δευτέρα, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη να φθάνει έτσι τους 177.296 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών.

Το ίδιο διάστημα, εντοπίστηκαν 37.854 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε 5,72 εκατομμύρια.