Τελευταίο θύμα του φονικού SARS-Cov-2 στην Ελλάδα είναι ένας 46χρονος στρατιωτικός από την Ξάνθη, ο οποίος κατέληξε τα ξημερώματα στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου και νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ο άτυχος άνδρας έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Σημειώνεται ότι χτες κατέληξε στην Κρήτη ένας 42χρονος Γερμανός καθηγητής, χωρίς γνωστό υποκείμενο νόσημα, ενώ την Τρίτη έγινε γνωστό ότι πέθανε από τον ιό μια 40χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, σε χωριό της Καστοριάς. 

Η 40χρονη είχε άσθμα, είχε παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό και συγκεκριμένα πυρετό. Φέρεται να επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας) και έλαβε τη σύσταση να παραμείνει σπίτι της απομονωμένη. Ωστόσο, στην πορεία η υγεία της επιδεινώθηκε, κλήθηκε ασθενοφόρο, αλλά, συμφωνα με πληροφορίες, μέχρι να φθάσει στο σημείο, η γυναίκα εξέπνευσε. Κατά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό της ελήφθη και δείγμα, το οποίο βγήκε θετικό στον κορωνοϊό.

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες άφησε την τελευταία του πνοή ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής, Andreas Hilboll, στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ χτυπημένος από τον κορωνοιό και την ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία του, περιέγραψε στο Ράδιο Κρήτη και τον Λευτέρη Βαρδάκη, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης, περιγράφοντας την υγεία του καθηγητή, ανέφερε ότι ήταν άνθρωπος καθόλα υγιής, εντυπωσιακά αθλητικός και πανύψηλος, περίπου 2 μέτρα.

Αντιμετώπιζε την κατάστασή του μέσα στο σπίτι για ένα ορισμένο διάστημα, μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή που του δόθηκε η οδηγία να πάει στο νοσοκομείο. Τις πρώτες ημέρες νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο, καθώς ήταν ελεγχόμενη η κατάστασή του ενώ τη Δευτέρα που πέρασε, αποφασίστηκε να διασωληνωθεί.

Ο ιός τον άφησε χωρίς οξυγόνο

Στη συνέχεια, είπε ο κ. Τζανάκης, “ήρθαμε αντιμέτωποι με μια επιπλοκή που έχει περιγραφεί σε αρκετούς Κινέζους, νέους ανθρώπους χωρίς νοσηρότητες, καθώς και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, η οποία ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, παρ’ ότι έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες”.

“Η επιπλοκή είχε να κάνει με την πνευμονική κυκλοφορία, δηλαδή ένα είδος μαζικής θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων, με συνέπεια να μην ανταλλάσσεται οξυγόνο και να μην περνά αίμα από την δεξιά πλευρά της καρδιάς προς την αριστερή κυκλοφορία και να σταλεί στο σώμα του, στα υπόλοιπα όργανα δηλαδή, ήταν ένα είδος μπλοκ”, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας.

 Δυστυχώς, είπε ο κ. Τζανάκης, υπάρχουν και τέτοιες ελάχιστες περιπτώσεις που άνθρωποι χωρίς άλλα υποκείμενα νοσήματα, φαίνεται να έχουν αυτή την κατάληξη.

Εισαγόμενα τα κρούσματα στην Κρήτη

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και την Κρήτη, είπε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, σίγουρα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει επιθετική άνοδος των κρουσμάτων και των εισαγωγών.

Ειδικότερα για την Κρήτη, ανέφερε ότι στο νησί σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι εισαγόμενα, εκτός από δύο περιπτώσεις που ερευνώνται ακόμα και φαίνεται ότι η Κρήτη έχει ιδιαίτερα χαμηλό επιπολασμό της νόσου, καθότι είναι περίπου 2% συνολικά τα θετικά ως προς τα εκτελεσθέντα τεστ.

“Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι έρχονται άνθρωποι με λοιμώξεις του αναπνευστικού και εντάσσονται στα ύποπτα κρούσματα, τους γίνεται το τεστ και μόνο 2% από αυτούς βρίσκονται θετικοί”, σημείωσε.

Αυτό, είπε ο καθηγητής, “είναι μια μεγάλη ελπίδα ότι στην Κρήτη ακόμη ο ιός δεν έχει μπει για τα καλά μέσα στην κοινότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε”.

Πηγή: skai.gr, ekriti.gr