Ένα παιδί που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Λονδίνου συγκαταλέγεται, σύμφωνα με την Telegraph, μεταξύ των 20 κρουσμάτων ευλογιάς την πιθήκων που έχουν εντοπίσει οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία.
Την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσαν ακόμα 11 κρούσματα, με το συνολικό απολογισμό των ασθενών στη χώρα να ανέρχονται πλέον σε 20.
Στοιχεία για τους 11 νέους ασθενείς δεν δόθηκαν, ενώ από τα προηγούμενα εννέα περιστατικά είχε γίνει γνωστό πως τα έξι αφορούσαν ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες.
Η Telegraph αποκαλύπτει, εξάλλου, πως σε ένα σεμινάριο στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2019 επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το UCL του Λονδίνου, τη Σχολή Τροπικής Υγιεινής και Φαρμάκων και αλλά πανεπιστήμια, καθώς και ειδικοί από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας και τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (νυν UKHSA) είχαν προειδοποιήσει πως η ευλογιά των πιθήκων ενδεχομένως «να καλύψει το επιδημιολικό κενό» που έχει αφήσει η εξάλειψη της ευλογιάς από τη δεκαετία του 1980.
Οι ειδικοί είχαν τονίσει πως υπάρχει ανάγκη για μια νέα γενιά εμβολίων και θεραπειών, επικαλούμενοι εξάρσεις της νόσου το 2003 και το 2018 (σε Βρετανία, Ισραήλ και Σιγκαπούρη).
Σε δηλώσεις της στο Sky News η Δρ Κλαιρ Ντιούσναπ, πρόεδρος του Βρετανικού Συνδέσμου Σεξουαλικής Υγείας και HIV, εκτίμησε ότι «θα έχουμε σημαντική αύξηση διαγνώσεων την ερχόμενη εβδομάδα» και ενδεχομένως «πραγματικά σημαντικούς αριθμούς τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες».
Σχολίασε ότι αυτό που την ανησυχεί είναι πως πλέον υπάρχουν κρούσματα σε όλη την Ευρώπη, «άρα έχουμε ήδη διασπορά και κυκλοφορεί στο γενικό πληθυσμό».
Η Δρ Ντιούσναπ πρόσθεσε ότι φοβάται πως η πρόσθετη προσοχή για την ευλογιά την πιθήκων σε κλινικές σεξουαλικής υγείας θα στερήσει υπηρεσίες προς άλλους ασθενείς, περιγράφοντας μια εικόνα που θυμίζει τη μείωση παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σε ασθενείς λόγω του κορωνοϊού.
Η επικεφαλής της UKHSA Δρ Σούζαν Χόπκινς είπε στο BBC ότι θα ανακοινωθούν νεότερα στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων τη Δευτέρα και ότι πλέον η υπηρεσία της εντοπίζει «περισσότερα κρούσματα σε καθημερινή βάση».
Η Δρ Χόπκινς απέφυγε πάντως να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της Telegraph ότι ένας φορέας νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει ατομικά περιστατικά.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χέιμαν, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους από τη Σχολή Τροπικής Υγιεινής και Φαρμάκων του Λονδίνου είπε πως «αυτό που φαίνεται ότι συμβαίνει πλέον είναι ότι (ο ιός) έχει παρεισφρήσει στον πληθυσμό ως σεξουαλική νόσος, ως νόσημα στα γεννητικά όργανα και μεταδίδεται όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κάτι που έχει ενισχύσει τη διασπορά του ανά τον κόσμο».
Επισήμανε πως βασικός τρόπος μετάδοσης είναι η στενή επαφή και για το λόγο αυτό ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν το εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε υγειονομικό προσωπικό που αντιμετωπίζει περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων.
Πηγή: ΚΥΠΕ