Η Επιτροπή για τα Σπάνια Πουλιά της Κύπρου επιβεβαίωσε ότι η καταγραφή από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου του Curruca deserti στις 19 Απριλίου πέρυσι, έχει εγκριθεί και το είδος έχει επίσημα προστεθεί στο συστηματικό κατάλογο στην Κύπρο.

Το Curruca deserti είναι παραδοσιακά μη μεταναστευτικό πουλί και είναι γνωστό ότι ζει στις περιοχές αναπαραγωγής της βορειοδυτικής Αφρικής και όχι στο κλίμα της Κύπρου.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου Θωμάς Χατζηκυριάκου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το Curruca deserti καταγράφηκε στα δυτικά της Χερσονήσου όταν εθεάθη να τρέφεται σε χαμηλούς θαμνώνες.

 Το Curruca deserti είναι ένα μικρό πουλί με μήκος 11,5 εκατοστά και αναπαράγεται σε ημί- ερημικές περιοχές από τη Δυτική Σαχάρα μέχρι τη Δυτική Λιβύη.

 Σύμφωνα με τον κύριο Χατζηκυριάκου το πουλί προτιμά «αμμώδεις ερήμους με αραιούς θάμνους και χόρτα.

Τρέφετε μέσα σε θάμνους και σε χόρτα, αλλά και στο έδαφος, κυρίως με μικρά έντομα και λιγότερο με σπόρους και σαρκώδεις καρπούς.

 Ο Διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου ανέφερε ακόμη ότι παρόλο που η Χερσόνησος Ακρωτηρίου θεωρείται καλά μελετημένη όσον αφορά στην πτηνοπανίδα, καινούργια είδη συνεχίζουν να εντοπίζονται.