Διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό ένα 10χρονο κορίτσι από τα ερείπια πολυκατοικίας στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, 183 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε την περιοχή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το δίκτυο TRT Haber.
Μια ώρα νωρίτερα είχε ανασυρθεί ζωντανό ένα 13χρονο αγόρι στην ίδια περιοχή.
Ενώ οι ελπίδες για την ανεύρεση και άλλων επιζώντων στα συντρίμμια σταδιακά σβήνουν, ο απολογισμός από τους σεισμούς που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπερνά ήδη τους 37.000 νεκρούς και θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.
Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία μετά τον σεισμό, ενώ εντείνονται οι εκκλήσεις για το άνοιγμα νέων διασυνοριακών περασμάτων για τη μεταφορά βοήθειας στις βορειοδυτικές ζώνες της χώρας αυτής.
Σε αυτήν τη συνεδρίαση, που ζήτησαν η Ελβετία και η Βραζιλία, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς, θα παρουσιάσει την κατάσταση στα μέλη του Συμβουλίου. Ο Γκρίφιθς επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία και τη Συρία και το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: «Μέχρι τώρα, απογοητεύσαμε τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία» παραδέχτηκε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Αισθάνονται, και δικαίως, εγκαταλειμμένοι», καθώς δεν βλέπουν να φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια και «πρέπει να διορθώσουμε αυτήν την αποτυχία μας το συντομότερο δυνατόν» ανοίγοντας «περισσότερα σημεία διέλευσης και μεταφέροντας τη βοήθεια γρηγορότερα», πρόσθεσε.
Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία πυροδότησε τη δυσαρέσκεια ορισμένων Τούρκων για τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους, οι οποίοι κατηγορούνται από κάποιους –που επικαλούνται φήμες– ότι προχωρούν σε λεηλασίες, εν μέσω της καταστροφής και του χάους.
Πολλοί Τούρκοι στις πληγείσες πόλεις κατηγορούν Σύρους για λεηλασίες σε κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα. Αντισυριακά συνθήματα, όπως «Δεν θέλουμε Σύρους», «Να απελαθούν οι μετανάστες» και «Δεν είστε πλέον καλοδεχούμενοι» έκαναν την εμφάνισή τους στο Twitter.
Σύροι που έμειναν άστεγοι από τον σεισμό λένε ότι τους έδιωξαν από καταυλισμούς για τους πληγέντες. Ένας Σύρος έφτιαξε ένα καταφύγιο στη Μερσίνη αποκλειστικά για συμπατριώτες του, αφού αντιμετώπισαν ρατσιστικές προσβολές.
«Σταματήσαμε να πηγαίνουμε στα σημεία όπου γίνονταν επιχειρήσεις διάσωσης για να παρακολουθήσουμε, επειδή ο κόσμος μας ούρλιαζε και μας έσπρωχνε όταν άκουγαν να μιλάμε αραβικά», είπε ένας άνδρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Μας κατηγορούν συνέχεια για λεηλασίες, αλλά αυτό γίνεται μόνο για να σπείρουν τη διχόνοια», υποστήριξε.
Οι νεκροί από τους σεισμούς στις δύο χώρες ξεπερνούν ήδη τις 37.000 και αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι και, σε κάποιες περιοχές, περίμεναν επί πολλές ημέρες να τους παρασχεθεί φαγητό και ένα πρόχειρο κατάλυμα. Κάτοικοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες ανέφεραν λεηλασίες ενώ πολλές ξένες αποστολές διάσωσης διέκοψαν προσωρινά το έργο τους λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο πεδίο.
Νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι «οι ισχυρισμοί περί μιας νέας εισροής προσφύγων από τη Συρία (μετά τον σεισμό) δεν αληθεύουν. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό, αποκλείεται».
Για ενδεχόμενες γεωπολιτικές επιπτώσεις από σεισμούς σε Τουρκία και Συρία μιλά Γάλλος καθηγητής
——————
Για σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχουν οι σεισμοί σε Τουρκία και Συρία κάνει λόγο ο Γάλλος καθηγητής Πανεπιστημίου και διευθυντής της έδρας Μέσης Ανατολής και Μεσογείου στην École Normale Supérieure, Ζιλ Κεπέλ, υπενθυμίζοντας, ότι τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας είναι μια από τις κύριες πηγές έντασης στη Μέση Ανατολή.
Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του, που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τους σεισμούς αναγκάζει προσωρινά τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να μετριάσει την ξενοφοβική του ρητορική, τις επιθέσεις κατά της Σουηδίας και της Ελλάδας, αλλά και τη σύγκρουσή του με τις περισσότερες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, δηλαδή κάποιους από τους βασικούς άξονες της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των προγραμματισμένων για τις 14 Μαΐου προεδρικών εκλογών.
Εκτιμά δε ότι o Ερντογάν, αν και μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να φιμώσει περαιτέρω τους αντιπάλους του, έχει ήδη φθαρεί από τα προβλήματα και τις ελλείψεις που ανέδειξαν οι καταστροφικοί σεισμοί στη χώρα του.
Ο Κεπέλ επισημαίνει ότι τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας είναι μια εστία γεωπολιτικής έντασης που ανησυχεί την ΕΕ, κάνοντας αναφορά σε δημοσιεύματα στον Τύπο περί αποδράσεων κρατουμένων τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Daesh), λόγω των σεισμών.
Τονίζει επίσης, ότι οι διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ροής των προσφύγων προς την Ευρώπη και να ασκήσουν νέα πίεση στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης.
Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Anadolu