Εν αναμονή ενημέρωσής της σε σχέση με τα επόμενα βήματα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κυπριακό μετά τη διερευνητικού χαρακτήρα επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού ΓΓ των ΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια, βρίσκεται η Λευκωσία.

Η κυβέρνηση επιθυμεί, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, να υπάρξουν εξελίξεις εντός Σεπτεμβρίου. Επόμενο ορόσημο είναι πλέον η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου θα μεταβεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα προσφωνήσει τη Συνέλευση και θα έχει σειρά επαφών στο περιθώριό της.

Οι χωριστές συναντήσεις του Μίροσλαβ Γιέτζια στην Κύπρο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ κρίνονται ως σημαντικές για την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων στο Κυπριακό, αφού μετά την επάνοδό του στη Νέα Υόρκη ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΕ θα ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις τοποθετήσεις των δυο ηγετών, προκειμένου ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού να αποφασίσει αν θα τους προσκαλέσει σε μια τριμερή συνάντηση μαζί του στη Νέα Υόρκη καθώς και σε ό,τι αφορά τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Γιέτζια ανέφερε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως το στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο και για αυτό πρέπει να διερευνηθούν οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο υψηλόβαθμός αξιωματούχος των ΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία ενώ προγραμματίζει επίσης να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Ελλάδα και Βρετανία.

Κατά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Γιέτζια συζητήθηκε και το θέμα των επεισοδίων στην Πύλα, με τη Λευκωσία να σημειώνει ωστόσο πως στόχος των επαφών του Γιέτζια είναι η διερεύνηση των προοπτικών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και πως η στάση της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα των επεισοδίων στη νεκρή ζώνη συνέβαλε στο να μην εκτροχιαστούν οι προσπάθειες για να αναζωογόνηση της διαδικασίας των συνομιλιών και να εστιαστεί η συζήτηση μόνο στο θέμα της Πύλας.

Πηγή: ΚΥΠΕ