Εμβολιάζονται σήμερα, επτά πρόσωπα, που ήταν επαφές του πρώτου περιστατικού ευλογιάς των πιθήκων, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ενώ ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας των τριών περιστατικών που εντοπίστηκαν, είπε ότι «είναι καλή».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του ετήσιου μνημόσυνου των πέντε ηρώων της κοινότητας Λετύμπου, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως τα άλλα δύο περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων αφορούν τουρίστα που έφθασε στην Κύπρο από το εξωτερικό και το άλλο αφορά ναυτικό.

Ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου για τη βοήθεια «να έχουμε τα εμβόλια πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμέναμε».

Επίσης, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας του Ισραήλ γιατί «προσφέρθηκε σε περίπτωση που δεν ήταν δυνατή η εξεύρεση εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προμηθεύσει το Υπουργείο Υγείας».

Η πρώτη δόση των εμβολίων παραλήφθηκε το Σάββατο, είπε ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως σήμερα Κυριακή  θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί των επτά επαφών του πρώτου περιστατικού ευλογιάς των πιθήκων.

Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε «πως υπάρχει ένα πρωτόκολλο που αφορά τους εμβολιασμούς» σημειώνοντας πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να εμβολιάζουμε τον κόσμο που χρειάζεται αυτά τα εμβόλια» γιατί δεν μιλούμε για μαζικό εμβολιασμό όπως ήταν η περίπτωση με τον κορωνοϊό, «αλλά για ένα αριθμό εμβολίων πολύ μειωμένο και πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε πολύ προσεκτικά». Ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας των ασθενών, είπε πως «είναι καλή».

Πρόσθεσε πως για να μην αυξηθούν τα κρούσματα πρέπει να προσέχουμε, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και από εμάς εξαρτάται να μην υπάρξουν επιπρόσθετα κρούσματα.

Ερωτηθείς σχετικά με τον κορωνοϊό και τα πλάνα του Υπουργείου ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς, είπε πως υπάρχει ένα πρωτόκολλο που το βλέπουν συνεχώς, το επεξεργάζονται και ανάλογα με την εικόνα του κορωνοϊού τη συγκεκριμένη στιγμή, θα λάβουν και τις ανάλογες αποφάσεις.