Δύο βασικά ζητήματα θα εξετάσει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή στην σκιά της συνεχιζόμενων υψηλών αριθμών των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού και της αύξησης των ασθενών και των νοσηλευομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σε αυριανή συνεδρία με την συμμετοχή και των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας, θα συζητηθεί κατά πόσο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε ανήλικους και συγκεκριμένα στις ηλικίες από 12 μέχρι 15 ετών.

Αρκετοί επιστήμονες μέλη της επιστημονικής ομάδας είναι θετικοί ως προς μια τέτοια εξέλιξη επικαλούμενοι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς. Κάποιοι εκφράζουν επιφυλάξεις, καθώς δεν έχει ακόμα δοθεί σχετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αρκετές χώρες ωστόσο έχουν αρχίσει τους εμβολιασμούς σε ανήλικους, ενώ αναμένεται ότι πιθανόν θα ανακοινωθεί κάτι σχετικό από τον FDA, δηλαδή τον αντίστοιχο αμερικανικό οργανισμό.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε προ ημερών ότι οι νέοι κάτω των 12 ετών θα μπορούν να αρχίσουν να εμβολιάζονται για την COVID-19 περί τα τέλη του Αυγούστου ή τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ο προβληματισμός που επικρατεί σχετίζεται και με το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο ανοίγουν τα σχολεία και επομένως θα υπάρχει συνεχής συγχρωτισμός παιδιών στις τάξεις.

Το δεύτερο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί είναι κατά πόσο θα χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Για το σκοπό αυτό, ζητήθηκαν στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών που σχετίζονται με την μετάλλαξη Δέλτα του ιού.

Θα συζητηθεί επίσης κατά πόσο θα διαφοροποιηθούν μερικά από τα μέτρα και τα διατάγματα. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα νέου lockdown και δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση για κατάργηση των δωρεών rapid test για ανεμβολίαστους.

Οριστικές αποφάσεις για το τι μέλει γενέσθαι από την 1η Αυγούστου και εντεύθεν, θα ληφθούν σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι οι αριθμοί των ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια αυξάνονται. Σήμερα έχουν φθάσει τους 292 εκ των οποίων οι 80 σε σοβαρή κατάσταση, ενώ 38 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο νοσοκομείο αναφοράς στην Αμμόχωστο νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση ένα αγόρι 14 ετών που είναι και ο νεαρότερος ασθενής, ενώ η γηραιότερη ασθενής είναι 90 ετών.

Tρία βρέφη ηλικίας ενός μηνός νοσηλεύονται στον Θάλαμο COVID-19 του Μακάρειου Νοσοκομείου, σε καλή κατάσταση και εκτός κινδύνου. Μιλώντας στον Alpha o Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Αβραάμ Ηλίας ανέφερε ότι το κυριότερο σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τα βρέφη είναι ο πυρετός, που εκτιμάται ότι νόσησαν από άτομο του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.