Δύο χρόνια και πλέον μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού, ο εμβολιασμός παραμένει το κυριότερο όπλο στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας.
Η παραγωγή και τα αποθέματα είναι πλέον τεράστια, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να κατασκευαστούν ακόμη πιο αποτελεσματικά σκευάσματα.
Όμως οι ανισότητες συνεχίζουν να είναι πελώριες και πρόκειται να βρεθούν αργότερα σήμερα στο επίκεντρο της συνόδου δωρητριών χωρών και της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση.
Έπειτα από μήνες εντάσεων για τον εφοδιασμό, η παραγωγή εμβολίων έφθασε σε σταθερό ρυθμό και έχει πλησιάσει ως ακόμη και την υπερπαραγωγή.
Έχουν παραχθεί πάνω από 13 δισεκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας, εκ των οποίων χορηγήθηκαν ήδη τα 11 δισεκατομμύρια.
Η ζήτηση μπορεί ωστόσο να πέσει στα 6 δισεκ. δόσεις φέτος, και πλέον υπάρχει κίνδυνος υπεραφθονίας.
Ωστόσο τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν συγκριτικά βραχεία διάρκεια ζωής: η ημερομηνία λήξης τους είναι έξι μήνες μετά την παραγωγή τους .
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσες δόσεις έχουν λήξει ήδη, ή κοντεύουν να λήξουν.
Στη Γαλλία σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας της χώρας έχουν λήξει 218.000 δόσεις.
Παρά τον πληθωρισμό δόσεων, ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι πολύ άνισα ανοσοποιημένος.
Η ανισότητα αυτή διευκολύνει την εμφάνιση παραλλαγών, όπως η Όμικρον, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Ο ΠΟΥ θέτει στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας ως τον Ιούλιο του 2022.
Όμως η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει εξαιρετικά άνιση.
Κατά μέσον όρο, μόλις το 42% των κατοίκων των 92 φτωχών χωρών που είναι μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα το ποσοστό αυτό φθάνει το 58%.
Στη Γαλλία για παράδειγμα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 80% του πληθυσμού, όμως το ποσοστό στην Αφρική δεν ξεπερνά το 15%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες βράδυ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την απογοήτευσή του για την καταψήφιση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της πρότασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 των πολιτών άνω των 60 ετών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του δεν θα φέρει εκ νέου το θέμα στη Βουλή.
Μετά την αποτυχία της πρότασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό, εκφράζεται αυξανόμενη ανησυχία για νέα, αυστηρότερα μέτρα, ή ακόμη και για lockdown το φθινόπωρο.
Πηγή: ΑΠΕ