Ο ΕΜΑ είναι σε επαφή με προγραμματιστές εμβολίων για να συζητήσει την πιθανή χρήση μιας ενισχυτικής δόσης, προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος χρόνος για τέτοια τρίτη δόση και ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική από αυτή την άποψη, ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, ο Δρ Καβαλιέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών και εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις για να διατηρήσουν τα εμβόλια την προστασία τους. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε και να είμαστε σε θέση να λάβουμε έγκαιρη κανονιστική απόφαση εάν τα στοιχεία από εκστρατείες εμβολιασμού έδειχναν ότι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις», τόνισε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι όλα τα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια προστατεύουν και από την μετάλλαξη “Δέλτα”.

Την περασμένη εβδομάδα, πράγματι, είχαμε μια εποικοδομητική ανταλλαγή με άλλες ρυθμιστικές αρχές, σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού που εμφανίζεται, και για την ανάπτυξη νέων εμβολίων στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Καβαλιέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών και εμβολίων του ΕΜΑ δήλωσε ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες που προκαλούνται από την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta και όλων των άλλων μεταλλάξεων. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι και τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύουν από όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Delta. Τα πρώτα δεδομένα από στοιχεία του πραγματικού κόσμου δείχνουν ότι δύο δόσεις εμβολίων είναι προστατευτικές έναντι της μετάλλαξης Delta, και επίσης δεδομένα δείχνουν ότι αντισώματα από τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ικανά να εξουδετερώσουν την μετάλλαξη Delta”.

«Επομένως, αυτά τα δεδομένα είναι καθησυχαστικά για την επιτάχυνση του εμβολιασμού και η διατήρηση των μέτρων για τη δημόσια υγεία παραμένουν πολύ σημαντικά εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας, ιδίως, το να διασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι ολοκλήρωσαν την πορεία εμβολιασμού τους, το συντομότερο δυνατό είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό των συνεπειών των περαιτέρω εξάπλωση της παραλλαγής Delta αργότερα μέσα στο έτος», ανέφερε ο Δρ Μάρκο Καβαλιέρι.

Ανακοίνωσε δε ότι ο ΕΜΑ ζήτησε από όλους τους παραγωγούς εμβολίων να διερευνήσουν εάν το εμβόλιό τους θα παρέχει προστασία έναντι των αναδυόμενων μεταλλάξεων, και όλες οι μελέτες θα αξιολογηθούν από τον ΕNA, προκειμένου να πιστοποιήσει το επίπεδο προστασίας που θα είναι που προσφέρονται από τα τρέχοντα εγκεκριμένα εμβόλια.

Σημείωσε ακόμη ότι «γνωρίζουμε ότι ορισμένα κράτη μέλη εφαρμόζουν μια στρατηγική χορήγησης μιας δεύτερης δόσης διαφορετικού εμβολίου COVID-19 από ότι την πρώτη δόση».

«Για παράδειγμα, ένας πολίτης της ΕΕ μπορεί να λάβει ως εμβόλιο πρώτης δόσης το εμβόλιο AstraZeneca, ακολουθούμενο από μια δεύτερη δόση από εμβόλιο mRNA από την Pfizer και την Biontech», ανέφερε.

Όπως είπε ο Δρ Καβαλιέρι, «μια τέτοια στρατηγική εμβολιασμού, η οποία ονομάζεται επίσης συνδυαστική στην οποία χορηγείται διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση στο συνιστώμενο πρόγραμμα δύο δόσεων,ιστορικά έχει εφαρμοστεί για ορισμένα άλλα εμβόλια και έχει μια σταθερή επιστημονική λογική. Επί του παρόντος, ο ΕΜΑ δεν είναι σε θέση να υποβάλει οριστική σύσταση για τη χρήση διαφορετικών εμβολίων COVID-19 για τις δύο δόσεις».

Ωστόσο, σημείωσε, «έχουμε δει προκαταρκτικά δεδομένα από μελέτες από την Ισπανία και τη Γερμανία, που δείχνουν ότι αυτή η στρατηγική επιτυγχάνει ικανοποιητική ανοσοαπόκριση και δεν έχει προβλήματα ασφάλειας».

«Ίσως έχετε ήδη δει ότι η μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις κυκλοφόρησε νέα δεδομένα που έδειχναν καλή ανοσοαπόκριση μετά από τέτοια μικτή χορήγηση με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων», τονίζοντας ότι ο ΕΜΑ παραμένει και νέα δεδομένα.

Σε σχέση με τις 5 υποψήφιες θεραπείες που ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο Δρ Καβαλιέρι είπε ότι «και οι πέντε θεραπείες που επέλεξε η Επιτροπή υπόκεινται σε κυλιόμενη αξιολόγηση, η οποία θα συνεχιστεί το καλοκαίρι και ανυπομονούμε να εγκρίνουμε μερικές από αυτές αργότερα μέσα στο έτος».

«Εκτός από τα μονοκλωνικά αντισώματα που είναι ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό, άλλα αντιιικά φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα βρίσκονται υπό διερεύνηση και ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να ελέγξουμε ότι όλα τα αντιιικά είναι αποτελεσματικά έναντι του ιού που κυκλοφορεί επί του παρόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΕMA συζητά όλες αυτές τις πτυχές με κάθε προγραμματιστή πριν από την έγκριση», ανέφερε.

ΚΥΠΕ