Άνοιξε τα χαρτιά της η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, απαντώντας σε διάφορες επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από βουλευτές για τη λίστα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, την οποία έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής κατά την ημέρα αποχώρησής της από την Κεντρική Τράπεζα.

Η τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, προέβη σε δηλώσεις σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι έπραξε ότι της ζητήθηκε από τη Βουλή.

Απαντώντας στις επικρίσεις περί αναξιοπιστίας της λίστας, η κ. Γιωρκάτζη επεσήμανε ότι ο κατάλογος των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως οι ορισμοί υιοθετήθηκαν αυτούσιοι.

Μη εξυπηρετούμενο Δάνειο, ανέφερε, είναι οποιοδήποτε δάνειο παραμένει ανεξόφλητο πέραν των ενενήντα ημερών. Έχουν μεγάλη σημασία τα ΜΕΔ, είπε, αφού επηρεάζουν τα κεφάλαια των τραπεζών, ενώ είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο η Κύπρος με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό που έχει την ευθύνη για την εποπτεία των τραπεζών.

Η Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε, ανέλαβε να συλλέξει από όλες τις τράπεζες τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται, όπως ανέφερε, υπουργοί, βουλευτές, κοινοτάρχες δήμαρχοι και πολλοί άλλοι.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σημείωσε ότι η λίστα δέχθηκε αποδόμηση και χλευασμό και διερωτήθηκε γιατί επί δεκαεπτά μήνες όταν η λίστα βρισκόταν στη Βουλή, δεν απευθύνθηκε κανένας στον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας διευκρινήσεις ή ό,τι άλλο ήθελαν οι βουλευτές.

Έκανε λόγο για κατάντια, επειδή κάποιοι στρέφονται εναντίον ενός αποδιοπομπαίου τράγου -κατά την έκφρασή της- για κάλυψη δικών τους αμαρτημάτων, ενώ σε ερώτηση κατά πόσο κάποιοι πρέπει να χάσουν τον ύπνο τους, απάντησε ότι όσοι έχουν λόγους να ανησυχούν ας ανησυχούν.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι θα πάει στη Βουλή σε περίπτωση που κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Δεκαπέντε βουλευτές στη λίστα

Αποκαλύψεις έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης σε πρωινή παρέμβασή του στο κρατικό ραδιόφωνο. Ανέφερε πως στη λίστα Γιωρκάτζη υπάρχουν 15 βουλευτές και πως το 1/3 ή οι μισοί από αυτούς έχουν εξυπηρετούμενα τα δάνειά τους παρά το γεγονός ότι αναγράφονται τα ονόματά τους στη λίστα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ανέλαβε να ενημερώσει έναν έναν τους βουλευτές, οι οποίοι, εάν το επιθυμούν, μπορούν να προβούν σε δήλωση επεξηγώντας τη θέση τους. Δεν πρέπει να αφήνεται να νοηθεί ότι ένας βουλευτής που έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο είναι κάτι ενοχοποιητικό, είπε κ. Συλλούρης. Ήδη σε δηλώσεις επεξηγώντας τη θέση τους προέβησαν οι βουλευτές Μαρίνος Σιζόπουλος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Ηλίας Μυριανθους και σήμερα ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο η Βουλή των Αντιπροσώπων φτάνει στο δια ταύτα, αφού θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο θα δημοσιοποιηθεί ή όχι η περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη. Ενώπιον της Ολομέλειας θα οδηγηθούν δύο προτάσεις, η μία προβλέπει άμεση δημοσιοποίηση και η δεύτερη δημοσιοποίηση αφού πρώτα επικαιροποιηθεί από την Κεντρική Τράπεζα.

Δημήτρης Στρατής