Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στην Ελβετία και δύο ακόμη αγνοούνται από πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στη νοτιοανατολική Ελβετία, καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και περιοχές της Ιταλίας.

Τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα σε κατολίσθηση στην κοιλάδα Μάτζια, στο ιταλόφωνο ελβετικό καντόνι Τιτσίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Τα τρία πτώματα ανασύρθηκαν στην περιφέρεια Φοντάνα της κοιλάδας Μάτζια και αυτή τη στιγμή γίνεται η ταυτοποίησή τους, ενώ ένα άλλο άτομο αγνοείται σε γειτονική περιοχή, ανέφεραν οι αρχές του Τιτσίνο. Μια γέφυρα παρασύρθηκε από τα νερά με αποτέλεσμα να αποκλεισθεί μια οδός στο καντόνι, περιπλέκοντας τις προσπάθειες διάσωσης.

Μεγάλο μέρος της Ελβετίας πλήττεται από χθες, Σάββατο, το απόγευμα από σφοδρές καταιγίδες και οι βροχοπτώσεις είναι πολύ ισχυρές. Υπερχειλίσεις του Ροδανού και παραποτάμων του, που έχουν φουσκώσει από τα νερά της βροχής και από το λιώσιμο των πάγων, έχουν αναγκάσει εκατοντάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν ενώ έχουν κλείσει επίσης πολλοί δρόμοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές του Βαλέ (νοτιοδυτική Ελβετία).

Στο καντόνι Βαλέ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο σε πόλη των Άλπεων. Η αστυνομία τόνισε ότι ένας ακόμη άνδρας αγνοείται σε άλλη περιοχή στο Βαλέ.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις έπληξαν επίσης μια γειτονική περιοχή της Ιταλίας, όπου περίπου 200 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν με ελικόπτερο σήμερα από τα σπίτια τους στο Κόνι στην Κοιλάδα Αόστα, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

Ασφαλείς οι 71 μαθητές και οι συνοδοί τους που αποκλείστηκαν στην Ελβετία

Οι εβδομήντα ένας μαθητές και εκπαιδευτικοί της Αγγλικής Σχολής που αποκλείστηκαν λόγω κατολίσθησης στην Ελβετία μετά από κακοκαιρία είναι ασφαλείς και βρίσκονται στο ξενοδοχείο τους, δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης.

Σύμφωνα με τον κ. Γκότση οι μαθητές και οι συνοδοί τους βρίσκονται αποκλεισμένοι στο ξενοδοχείο τους στην Ελβετία εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε χθες βράδυ τη χώρα στην περιοχή των νοτίων συνόρων της με την Ιταλία.

Ο κ. Γκότσης εξήγησε, ότι οι μαθητές βρίσκονται στην Ελβετία στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής και αυτή τη στιγμή βρίσκονται ασφαλείς σε ξενοδοχείο και έχουν όλα τα βασικά είδη ανάγκης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει δυσκολία στην παροχή ρεύματος στην περιοχή και ότι υπάρχει θέμα με την μετακίνηση του γκρουπ όσο και άλλων ατόμων λόγω κατολίσθησης που σημειώθηκε μετά από τις έντονες χθεσινοβραδινές βροχοπτώσεις. Σημείωσε ότι οι ελβετικές αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία το συντομότερο.

Υπογράμμισε ότι το όλο θέμα τυγχάνει χειρισμού από την πρώτη στιγμή από την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ρώμη, η οποία είναι διαπιστευμένη και στην Ελβετία, ενώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους υπεύθυνους της εκδρομής και εκπροσώπους των γονέων του σχολείου, ενώ επαφές έχουν γίνει και από τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο.

Ο κ. Γκότσης σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι αναμένεται το συντομότερο δυνατόν να επιλυθεί το πρόβλημα και οι μαθητές να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Κύπρο με ασφάλεια.

Πηγή: ΕΡΤ/ΚΥΠΕ