Ως μια κίνηση που υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τη νέα NAVTEX, με την οποία η Τουρκία ανανεώνει την παρουσία του Ορούτς Ρέις, σε περιοχή εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, η Τουρκία «αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών» και «υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα».

«Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής», συνεχίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ