«Η έξοδος του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας προσθέτοντας ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε όποιο επίπεδο επιθυμεί.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διαλόγου με την Τουρκία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι δεν έχουν φτάσει καν στο σημείο να συζητήσουν τη διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία. Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα θέλει τον διάλογο αλλά όχι επί παντός επιστητού.

«Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο να βρει τρόπο σοβαρού διαλόγου με την Τουρκία, αλλά πρέπει η Άγκυρα να απέχει από παραβατικές συμπεριφορές», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Για δικαίωμα της Τουρκίας να κάνει έρευνες στις περιοχές που της «αδειοδότησε» το ψευδοκράτος και στις περιοχές που η ίδια έχει θαλάσσια αρμοδιότητα, έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ,  χθες βράδυ σε εκδήλωση για το ψευδοκράτος. «Είμαστε εγγυήτρια χώρα, γνωρίζουμε πλήρως τα δικαιώματά μας και τις υποχρεώσεις μας εδώ, κάναμε αυτό που πρέπει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ανέφερε ο Χουλούσι Ακάρ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι με την Ελλάδα έγιναν δύο συναντήσεις στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα στο πλαίσιο των επαφών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πως προτάθηκε η τέταρτη να γίνει στην Άγκυρα και αναμένουν η ελληνική πλευρά να συμμετάσχει σε αυτή.

Ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώσστου το «Μπαρμπαρός»

Στο μεταξύ, ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που απέπλευσε από το λιμάνι των Όλμων αργά χθες το απόγευμα της Τετάρτης.

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει και βοηθητικό σκάφος, ενώ σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX, οι σεισμογραφικές έρευνές του στα οικόπεδα 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. Με αντι-NAVTEX, το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης προειδοποιεί τους ναυτιλλομένους για τις παράνομες πράξεις του «Μπαρμπαρός».