Έντονα επικριτικός ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Άριστος Δαμιανού καταλογίζοντας έλλειψη πολιτικής βούλησης στην κυβέρνηση σε σχέση με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Δαμιανού απάντησε με συνέντευξη τύπου στη Βουλή, σε όσα λέχθηκαν τις προηγούμενες μέρες από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αδυναμίες στις νομοθεσίες που διέπουν την μεταρρύθμιση.

Είπε ότι η Μεταρρύθμιση ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022 και σε λίγο μπαίνουμε στον Μάρτιο του 2024. Διερωτήθηκε γιατί ο αρμόδιος Υπουργός άνοιξε τον χορό και χτες ο ίδιος ο Πρόεδρος μπήκε στον χορό της αποδόμησης της Μεταρρύθμισης.

Διερωτήθηκε ακόμα εάν είναι η κωλυσιεργία στην πορεία υλοποίησης είναι που προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία ψάχνει άλλοθι στους νομούς. Έφερε κάποια πρόσφατα παραδείγματα:

«Δεν είναι η κυβέρνηση που ύπνωττε και έπρεπε να τήν ξυπνήσουμε για να φέρει στη Βουλή νόμο για να γίνουν εκλογές για τις Σχολικές Εφορείες;», διερωτήθηκε. Διερωτήθηκε ακόμα εάν ο Πρόεδρος γνωρίζει που θα στεγαστεί ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου; «Εδώ και εννέα μήνες αναμένουμε εφαρμοστικούς της Μεταρρύθμισης νόμους από το Υπουργείο Εσωτερικών», ανέφερε ακόμα ο κ. Δαμιανού.

Ο κ. Δαμιανού προέβη και σε κάποιες άλλες αποκαλύψεις:

• Πριν δεκαπέντε μέρες στην Επιτροπή Εσωτερικών οι εκλεγμένοι της Επαρχίας Λευκωσίας έλεγαν στη Βουλή ότι ούτε λογισμικά έχουν κατορθώσει να ενοποιήσουν, ούτε έτοιμα οργανογράμματα, άρα ούτε γνώση για το πώς και ποιοι θα μεταφερθούν από τους Δήμους και στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης.

• Δεν έχει υπάρξει καν συνεννόηση του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών και της Πολεοδομίας με τους δημόσιους υπαλλήλους που θα κληθούν να μεταφερθούν στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης.

• Υπάρχουν Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια που δεν συνέρχονται όπως θα έπρεπε.

• Το Συμβούλιο Λευκωσίας έχει να συνέλθει από τον περασμένο Νοέμβριο.

“Για όλα αυτά ευθύνονται οι νόμοι και η Βουλή;” Διερωτήθηκε ο κ. Δαμιανού. Είπε ότι η Βουλή κάνει όσα μπορεί, ασκεί έλεγχο και στέλνει επιστολές κάθε μήνα, αλλά έχει την ευθύνη της ψήφισης νόμων και όχι της εφαρμογής τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών κάλεσε τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη αντί να ηγείται της προσπάθειας αποδόμησης της μεταρρύθμισης ας ηγηθεί επιτέλους αποτελεσματικά της κυβέρνησης του. Πρόσθεσε ότι αυτό που εισπράττουν είναι έλλειψη πολιτικής βούλησης και αδυναμία της κυβέρνησης να αναλάβει ευθύνες και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι από τις σκοπιμότητες και τα εμπόδια που τίθενται από ορισμένους επιτήδειους.

Σε τέσσερις μήνες έχουμε εκλογές και θα ήταν μέγα λάθος να στείλουν το μήνυμα στους πολίτες ότι δεν αξίζει ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μεταρρύθμιση δημιουργεί δυνατότητες προς όφελος των πολιτών, εάν εφαρμοστεί σωστά από τους αρμόδιους κατέληξε.