Σε 119 ανέρχονται τα θετικά κρούσματα σε σύνολο 380 επιβαινόντων στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται αρόδο έξω από το λιμάνι του Πειραιά από τις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς. Στο πλοίο εντοπίστηκαν 119 θετικά δείγματμα, 259 αρνητικά και δύο ακατάλληλα τα οποία θα επαναληφθούν τις επόμενες ώρες.

Σήμερα το πρωί, ειδικό κλιμάκιο του ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας επισκέφτηκε το πλοίο για να πάρει δείγματα από τις επιφάνειες και από το σύστημα κεντρικού κλιματισμού. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, αποφασίστηκε ο ελλιμενισμός του πλοίου, εντός της ημέρας, σε ειδική προβλήτα με αποκλεισμένη περίμετρο. Στην αποβάθρα θα τοποθετηθεί τέντα προκειμένου οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο να φορούν την ειδική ενδυμασία και για να γίνονται όλες οι σχετικές διαδικασίες προετοιμασίας.

Όσα μέλη του πληρώματος ήταν αρνητικά κατά την εξέτασή τους, θα επαναπατριστούν, αφού πρώτα μεταφερθούν, σταδιακά τις επόμενες 36 ώρες, σε ξενοδοχεία της Αθήνας. Ο Έλληνας υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους και χωρίς συμπτώματα, ενώ, σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, αύριο θα ενημερωθούν λεπτομερώς και οι οικογένειές τους.  Όσοι βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19, θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση εντός του πλοίου για διάστημα 14 ημερών.

Στο πλοίο επιβαίνουν 380 ναυτικοί και εργάτες διαφόρων εθνικοτήτων και έχει ήδη τεθεί σε καραντίνα καθώς μέχρι χθες είχαν διαπιστωθεί 21 θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό. Το πρώτο θετικό κρούσμα διαπιστώθηκε την περασμένη Κυριακή 29 Μαρτίου σε έναν 72χρονο ναυτικό ελβετικής υπηκοότητας.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ναυλωθεί από Τούρκους επιχειρηματίες προκειμένου να πάει στην Ισπανία, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων επέστρεψε πίσω και παραμένει αρόδο έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Ν. Χαρδαλιάς, είχε ξεκινήσει ο επαναπατρισμός των επιβαινόντων, ωστόσο σταμάτησε μετά τον εντοπισμό του πρώτου θετικού κρούσματος.

Έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της από ναυτεργατικά σωματεία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί, το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ τόνιζε την επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η ασφαλής πρόσδεσή του σε σημείο που θα επιλεγεί για τον σκοπό αυτό στο λιμάνι του Πειραιά και να ενισχυθούν παραπέρα τα μέτρα και οι έλεγχοι εντός του πλοίου.

Ταυτόχρονα υπογράμμιζε ότι ο χειρισμός από την πλευρά των κρατικών αρχών «στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ο ενδεδειγμένος (π.χ ο ενδεικτικός έλεγχος με τεστ σε δείγμα 22  ατόμων) σε πρώτη φάση, ενώ μετά την διαπίστωση βαρύτατου περιστατικού επιβαίνοντος εργαζόμενου, οδήγησε εσπευσμένα μετά από μέρες να μεταβεί εκ νέου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο πλοίο για γενικευμένο έλεγχο από τον οποίο προέκυψε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πάνω από 120 άτομα επί συνόλου 382 ατόμων που επιβαίνουν στο ανωτέρω πλοίο». Εξέλιξη η οποία, όπως σημειώνει το σωματείο, «επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τους φόβους μας ότι το πρόβλημα του συγκεκριμένου πλοίου δεν αντιμετωπίστηκε ούτε έγκαιρα ούτε αποτελεσματικά και αυτό είχε ως συνέπεια την μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού».

Με πληροφορίες από lifo.gr και efsyn.gr