Ενθάρρυνε τον Ερσίν Τατάρ, όπως έπραξε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να ενθαρρύνουν αυτοί με τη σειρά τους τους ανθρώπους από όλο το νησί να συνεχίσουν να συναντώνται και να εργάζονται για την συμφιλίωση, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η απελθούσα Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, είχε το μεσημέρι αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη με τον οποίο συζήτησε, όπως είπε, για την επικείμενη ΓΣ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, που είναι πάντοτε μια σημαντική ευκαιρία για συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Και ελπίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα είδος θετικού αποτελέσματος για το σύνολο των συναντήσεων που είμαι βέβαια ότι θα έχει (ο κ. Τατάρ) με βασικούς συνομιλητές, ιδιαίτερα με τον ΓΓ».

Η κ. Σπέχαρ θεωρεί – πρόσθεσε – ότι είναι πολύ σημαντικό «Ε/κ και Τ/κ σε αυτό το νησί, να συνεχίσουν να προσπαθούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο, να συναντώνται και να εργάζονται από κοινού, ως ένα απαραίτητο θεμέλιο για την ειρήνη. Θα ήθελα εδώ προσωπικά να ενθαρρύνω όλους τους Κύπριους να εργαστούν για την ειρήνη. Οι Κύπριοι είναι άνθρωποι που αγαπούν την ειρήνη και ξέρω ότι θέλουν ένα πολύ καλύτερο μέλλον για αυτό το νησί. Και πιστεύω ότι κάθε ένας Κύπριος έχει ρόλο να διαδραματίσει».

Στα περισσότερα από 5 χρόνια που έμεινε στο νησί, πρόσθεσε, γνώρισε καταπληκτικούς ανθρώπους που δουλεύουν για την ειρήνη και τους εύχεται να συνεχίσουν να το κάνουν.
Ο ΓΓ, συνέχισε, είπε ότι δεν θα εγκαταλείψει την ειρήνη στην Κύπρο «κι ελπίζω ότι και οι Κύπριοι εξίσου δεν θα τα παρατήσουν.»

Ως Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, ενδιαφέρονται πάντοτε να διασφαλίσουν ότι όλοι συμμετέχουν στην οικοδόμηση της ειρήνης και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην συμμετοχή γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες. «Ότι ακούγονται οι φωνές τους. Κι εγώ με τις ομάδες μου εδώ, δουλέψαμε πολύ σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση και ζητώ από τους δύο ηγέτες στις πρόσφατες συναντήσεις μου μαζί τους να υποστηρίξουν επίσης τις προσπάθειες των γυναικών σε αυτό το νησί να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία. Αυτό είναι κάτι που ζητά το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Εξέφρασε επίσης την ευχή περισσότεροι νέοι να ενδιαφερθούν για το Κυπριακό, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια λύση. «Ελπίζω πραγματικά ότι θα δούμε μια λύση στο Κυπριακό σε αυτό το νησί νωρίτερα παρά αργότερα. Νομίζω ότι σίγουρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Ερωτηθείσα αν αναμένει μια τριμερής συνάντηση των ηγετών με τον ΓΓ στην Νέα Υόρκη, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είπε ότι προς το παρόν αναμένεται να υπάρξουν διμερείς συναντήσεις και σίγουρα ο ΓΓ θα δει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αυτό συμβαίνει πάντοτε. Για τριμερή συνάντηση, ανέφερε ότι αυτό θα το αποφασίσει η Νέα Υόρκη, τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, η ίδια δεν έχει κάποια πληροφόρηση γι’ αυτό.

Στην ερώτηση με ποια συναισθήματα φεύγει από το νησί, η κ. Σπέεχαρ είπε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. από τη μια, συνέχισε, είναι λυπημένη που αφήνει αυτό το νησί χωρίς να έχει εξευρεθεί λύση. «Νομίζω είναι το όνειρο όλων μας εδώ, όταν έρχονται να υπηρετήσουν κάτω από την γαλάζια σημαία και να εργαστούν με τα μέρη στο νησί, να φύγουν με το Κυπριακό να έχει επιλυθεί».

Από την άλλη, συνέχισε, είναι ικανοποιημένη με την εδώ εμπειρία της γιατί γνώρισε υπέροχους Κύπριους και εργάστηκε στενά με κάποιος από αυτούς. «Ξέρω πόσοι άνθρωποι έχουν δουλέψει εδώ και δεκαετίες για να τερματιστεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα και τους θαυμάζω πολύ. Θαυμάζω την επιμονή τους και όπως είπα πριν από λίγο, ελπίζω πραγματικά ότι δεν θα τα παρατήσουν».
Θα έχει, είπε, πάντοτε έναν στενό δεσμό με την Κύπρο και ένα μέρος στην καρδιά της για τους Κύπριους.