Τριγμούς έφερε η προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών να αναθεωρήσουν τα ενοίκια των Τουρκοκυπριακών υποστατικών που μισθώνονται σε πρόσφυγες δικαιούχους.

Βουλευτές κατήγγειλαν σήμερα στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής ότι δέχθηκαν παράπονα για υπερβολικές αυξήσεις στην τιμή του ενοικίου, κυρίως σε επαγγελματικά υποστατικά.

Βουλευτές υπέδειξαν ότι δεν έγινε αλλαγή χρήσης των υποστατικών, ώστε να δικαιολογείται η μεγάλη αύξηση στα ενοίκια.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος, αναφέρθηκε σε επιστολή η οποία εστάλη στην Επιτροπή, για υποστατικό το οποίο νοικιαζόταν προς €50 και καθορίστηκε όπως είπε νέο ενοίκιο ύψους €2.800. Σε δεύτερη περίπτωση στην περιοχή της μαρίνας Λεμεσού, σε υποστατικό το οποίο νοικιαζόταν για €150 επεβλήθη αύξηση και έφτασε στα €1.500.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας αναφέρθηκε σε περίπτωση πρόσφυγα ο οποίος δαπάνησε €120.000 για συντήρηση τουρκοκυπριακού υποστατικού και μετά από αυτό η Υπηρεσία Διαχείρισης καθόρισε ενοίκιο €1.000.

Ένας από τους επηρεαζόμενους ο κ. Μαυρομιχάλης ανέφερε ότι έλαβε ειδοποίηση να εγκαταλείψει υποστατικό στο οποίο διατηρεί μηχανουργείο στην περιοχή της μαρίνας Λεμεσού, επειδή κάποιοι το αγόρασαν από τον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη. Υποστήριξε ότι πρόθεση είναι να ανεγερθούν εκεί νέοι πύργοι.

Άλλος πρόσφυγας ανέφερε ότι κατέχει υποστατικό στα Τσιφλικούθκια στη Λεμεσό και από 100 τώρα ζητούν €480.

Η Επιτροπή ζήτησε την παγοποίηση του ύψους των ενοικίων στις Τ/κ περιουσίες και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, διαβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει. Θα παγοποιηθούν όπως είπε, τα ενοίκια μέχρι τα νέα κριτήρια να είναι έτοιμα, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει σε ένα μήνα.

Αναμένεται ότι επέλθουν σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Σύμφωνα με την «αιτιολογική έκθεση» η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί ενώπιον της Βουλής θα παραχωρούνται Τ/κ περιουσίες προς αξιοποίηση και σε μη πρόσφυγες (νοουμένου ότι δεν τις διεκδικούν πρόσφυγες).

Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια για πρώτη φορά προβλέπεται οι διάθεση Τ/κ υποστατικών με πλειοδοτικό διαγωνισμό σε περιπτώσεις ύπαρξης ενδιαφέροντος από περισσότερους του ενός πρόσφυγα για την ίδια περιουσία.

Επίσης όταν αποβιώσει ο πρόσφυγας δικαιούχος, η τουρκοκυπριακή περιουσία που διαχειριζόταν θα παραχωρείται στα παιδιά του, υπό προϋποθέσεις, ενώ πρόσφυγες οι οποίοι κατέχουν τουρκοκυπριακή περιουσία για στεγαστικούς σκοπούς, θα μπορούν να μεταβιβάσουν τη «σύμβαση μίσθωσης» σε άλλον πρόσφυγα.