Τον αποκλεισμό του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, ως μάρτυρα, στην θανατική ανάκριση για τα αίτια θανάτου του 26χρονου Θανάση Νικολάου, αποφάσισε ο θανατικός ανακριτής, απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα για κατάθεση της νέας ιατροδικαστικής έκθεσης του.

Η δικαστής ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής την απόφαση της, φέρνοντας χαμόγελα και συγκίνηση στην οικογένεια του Θανάση Νικολάου, καθώς ζητούσε όπως ο ιατροδικαστής Σταυριανός εξαιρεθεί από την διαδικασία ως μάρτυρας της Νομικής Υπηρεσίας.

Η απόφαση, όπως ανέφερε το δικαστήριο, βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην απόφαση του ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για παραλείψεις στη διερεύνηση της υπόθεσης και η οποία, όπως είπε, βασίστηκε στη γνωμάτευση του ιατροδικαστή Σταυριανού.

Ανέφερε δε ότι ο ιατροδικαστής είχε ρόλο παρατηρητή κατά την εκταφή και εξέταση των οστών, που έγινε στο πλαίσιο συμμόρφωσης των Κυπριακών Αρχών με την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Η εμπλοκή του Πανίκου Σταυριανού, σημείωσε η δικαστής, εξαντλήθηκε με την αυτοψία και νεκροψία που διενεργήθηκε το 2005 και με τη σύνταξη της ιατροδικαστικής του έκθεσης εννέα μήνες μετά και η οποία βρίσκεται ήδη κατατεθειμένη, ως τεκμήριο, στο φάκελο του δικαστηρίου.

Αφού απέρριψε την κατάθεση της νέας ιατροδικαστικής του έκθεσης, ως τεκμήριο, η δικαστής είπε πως «αποκλείω επίσης τον κ. Σταυριανό ως μάρτυρα στη διαδικασία για τους λόγους που εξήγησα και που αφορούν στην υποχρέωση του δικαστήριο για συμμόρφωση με την απόφαση του ΕΔΑΔ».

Μετά την εξέλιξη αυτή, δόθηκαν νέες ημερομηνίες για συνέχιση της θανατικής ανάκρισης με άλλους μάρτυρες, στις 25, 26 και 29 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ