Εκτονώνεται σιγά σιγά η ένταση στη Γαλλία μετά τις κινητοποιήσεις και τα επεισόδια που ακολούθησαν τον πυροβολισμό 17χρονου από αστυνομικό.

Ωστόσο σύμφωνα με νέο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας  πραγματοποιήθηκαν συνολικά 157 συλλήψεις.

Υπήρξαν 352 πυρκαγιές σε δημόσιους δρόμους, 297 καμένα οχήματα και 34 ζημιές σε κτίρια.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένα αστυνομικό τμήμα και ένας στρατώνας χωροφυλακής, υπέστησαν ζημιές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας 24χρονος πυροσβέστης υπέκυψε την ώρα που έδινε μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί σε οχήματα στο Σεν-Ντενί, βόρεια του Παρισιού, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει συσχετισθεί επισήμως η πυρκαγιά, με τα επεισόδια που πραγματοποιούνται για τον πυροβολισμό του 17χρονου.

Συνολικά μέσα σε πέντε ημέρες, περισσότερα από 5.000 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και 1.000 κτίρια κάηκαν ή λεηλατήθηκαν.

Πάνω από 3.300 νέοι συνελήφθησαν και 700 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Οι ταραχές σημαδεύτηκαν επίσης από την επίθεση με φλεγόμενο αυτοκίνητο στο σπίτι του δημάρχου της πόλης Αϊ Λε Ροζ, Βενσάν Ζανμπρίν, με αποτέλεσμα η σύζυγός του και τα παιδιά τους να κινδυνεύσουν να καούν ζωντανοί.

Μετά από αυτό το επεισόδιο ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας κάλεσε δημάρχους και πολίτες να συγκεντρωθούν αυτή την ώρα, μπροστά από τα δημαρχεία των πόλεων σε όλη τη Γαλλία, οι σειρήνες των οποίων θα ηχήσουν.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κρίσης που βιώνει από την περασμένη Τρίτη η Γαλλία είναι η ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία ότι θα πραγματοποιηθεί απόψε σύσκεψη για την κατάσταση υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα τους προέδρους των δυο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου ενώ αύριο θα συναντηθεί με τους δημάρχους 220 δήμων και κοινοτήτων όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια.

Ζήτησε επίσης από την πρωθυπουργό του Ελιζαμπέτ Μπορν να συναντηθεί σήμερα με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Ο αρχηγός του κράτους θέλει να «ξεκινήσει λεπτομερές και πιο μακροπρόθεσμο έργο για να κατανοηθούν σε βάρος τα αίτια που οδήγησαν στα γεγονότα» των τελευταίων ημερών στη Γαλλία, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Σήμερα κυκλοφόρησαν και στα μέσα ενημέρωσης, κάποια στοιχεία για το ποιος ήταν ο 17χρονος Ναχέλ, ο θάνατος του οποίου πυροδότησε τα επεισόδια.

Ήταν μοναχοπαίδι και εργαζόταν ως οδηγός ντελίβερι και έπαιζε ράγκμπι.

Γράφτηκε σε ένα κολέγιο στο Suresnes, όχι μακριά από το μέρος όπου ζούσε, για να εκπαιδευτεί ως ηλεκτρολόγος.

Όσοι γνώριζαν τον Nahel, ο οποίος ήταν αλγερινής καταγωγής, είπαν ότι ήταν πολύ αγαπητός στη Ναντέρ, όπου ζούσε με τη μητέρα του και πως δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον πατέρα του.

Όπως μετέδωσε το BBC το ιστορικό φοίτησής του στο κολέγιο ήταν «φτωχό». Ο Nahel είχε προβλήματα στο παρελθόν και ήταν γνωστός στην αστυνομία, αλλά οι δικηγόροι της οικογένειας τόνισαν πως δεν είχε ποινικό μητρώο.