Έκτακτη συνάντηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την επιθετική στάση της Ρωσίας θα έχει την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Κύπρου), με φυσική παρουσία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απέστειλε σχετική πρόσκληση στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, αναφέροντας πως στη σύνοδο θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, τρόποι προστασίας ενός διεθνούς συστήματος βασισμένοι σε κανόνες, πώς αντιμετωπίζεται η Ρωσία και ιδιαίτερα πώς διασφαλίζεται πως η Ρωσία θα είναι υπόλογη για τις πράξεις της, και πώς η ΕΕ μπορεί να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της.

«Η χρήση της ισχύος και του εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», αναφέρει στην επιστολή του στους 27 ηγέτες ο κ. Μισέλ.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείξατε τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα μέσω της γρήγορης υιοθέτησης σήμερα των κυρώσεων από το Συμβούλιο», προσθέτει.

«Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Υποσκάπτουν επίσης το Ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας» τονίζει.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίσουμε από κοινού την συλλογική μας προσέγγιση και ενέργειες» σημειώνει.

«Ως εκ τούτου θα ήθελα να σας προσκαλέσω σε ένα ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει στις 20:00», καταλήγει.