Κάτασπρες από το χιόνι παραμένουν δεκάδες ορεινές κοινότητες σε όλη την Κύπρο. Μπορεί το τοπίο να είναι μαγευτικό αλλά ταυτόχρονα λόγω της χιονόπτωσης δημιουργούνται διάφορα προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων, των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το πρωί ενέκρινε έκτακτο εφάπαξ επίδομα για τις ορεινές κοινότητες το οποίο θα καλύψει ορισμένες από τις ανάγκες που προκύπτουν για τα έξοδα των καυσίμων θέρμανσης.

Το επίδομα που θα δοθεί ανέρχεται στο 50% του περσινού επιδόματος ορεινών περιοχών και θα κυμαίνεται από 130 ευρώ μέχρι 543 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, με μικρές διαφοροποιήσεις αναλόγως της σύνθεσης της οικογένειας.

Το επίδομα δίδεται μόνο σε κοινότητες που ξεπερνούν το υψόμετρο των 600 μέτρων και υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν 7,5 χιλιάδες νοικοκυριά.

Στις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο των έντονων καιρικών φαινομένων μετέβησαν τις τελευταίες δύο μέρες λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας για καταγραφή όλων των ζημιών και ενεργοποίηση του Εθνικού Πλαισίου για στήριξη των πληγέντων γεωργών.

Σε ανακοίνωση του τμήματος αναφέρεται ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώθηκαν, σε όλη την επικράτεια των ελεύθερων περιοχών του νησιού, ζημιές σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής, κυρίως σε εσπεριδοειδή, πατάτες και λαχανικά.

O Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες οφείλονται στον παγετό και στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος. Σημείωσε, επίσης, ότι έχουν σπάσει κάποιοι σωλήνες ύδρευσης, ντεπόζιτα και ηλιακοί θερμοσίφωνες, με αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση κάποιων σπιτιών. Σε ορισμένες περιοχές υπήρξε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι «συντονισμένα, η Αρχή Ηλεκτρισμού, η Επαρχιακή Διοίκηση, οι κοινοτικές αρχές, στηρίζουν τους κατοίκους για να ξεπεράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα».

 

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ροή νερού στα φράγματα

Ο φετινός Ιανουάριος είναι ο τρίτος καλύτερος της δεκαετίας σε ό,τι αφορά την πληρότητα των μεγάλων φραγμάτων της Κύπρου σύμφωνα με την Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Παναγιώτα Χατζηγεωργίου.

Όπως ανέφερε η Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η αποθηκευμένη ποσότητα υδάτων βρίσκεται σήμερα στο 70% της συνολικής χωρητικότητας. Η κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φτάνοντας τα 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, έχοντας ήδη προκαλέσει την υπερχείλιση του φράγματος του Πωμού.

Αν οι βροχοπτώσεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό πρόσθεσε, αναμένεται και η υπερχείλιση του φράγματος των Λευκάρων ως το τέλος του μήνα, καθώς και του Ασπρόκρεμμου ως τα τέλη Φεβρουαρίου.