Προσπάθειες να προβάλει τη χώρα στο εξωτερικό για προσέλκυση τουριστών καταβάλει η κυπριακή κυβέρνηση, λίγο πριν την επίσημη επανέναρξη των αεροπορικών πτήσεων από και προς την Κύπρο μετά την άρση των περιορισμών λόγω κορωνοϊού.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC, o υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα έχει σημαντικές τουριστικές αφίξεις και ότι αυτή η χρονιά δεν θα είναι καταστροφική για τον τουρισμό. Όπως επεσήμανε, η Κύπρος θα είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους Ευρωπαίους τουρίστες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έλαβε η Κύπρος για αντιμετώπιση του COVID-19, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι σχεδόν ελεύθερη από τη πανδημία αυτή τη στιγμή και μίλησε και για τα κίνητρα που δίνονται για τον τουρισμό καθώς και για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας να διαχειριστεί τη νόσο, με ένα υψηλό ποσοστό κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνέντευξή του στη συνδρομητική υπηρεσία του ομίλου μίντια Politico ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος προετοιμάζεται να ξανανανοίξει την τουριστική βιομηχανία με ασφάλεια.

«Είμαστε επιτυχημένοι μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να παραμείνουμε επιτυχημένοι», ανέφερε ο υπουργός Υγείας στο Politico και τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην είμαστε ικανοποιημένοι και να διασφαλίζουμε ότι όταν ανοίγουμε τα σύνορά μας, εξακολουθούμε να είμαστε ασφαλής προορισμός».

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος του Politico, το πρώτο κύμα της πανδημίας σχεδόν δεν άγγιξε το νησί και τα νοσοκομεία μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν, χρησιμοποιώντας λιγότερο από το ένα τέταρτο των δυνατοτήτων των εντατικών τμημάτων τους. Ωστόσο, σημειώνει, με την έλευση του καλοκαιριού, η Κύπρος ενδέχεται να χάσει τα οφέλη που κατάφερε να κερδίσει εναντίον του κορωνοϊού, αφού θα πρέπει να ανοίξει τις πύλες της στον τουρισμό, μια βιομηχανία η οποία αντιπροσωπεύει το 13% της οικονομίας του νησιού, αρχίζοντας με διάφορες φάσεις από τις 9 Ιουνίου. Αυτό αποτελεί μια πρόκληση για οποιαδήποτε χώρα, επισημαίνει ο δημοσιογράφος, η οποία προσπαθεί να προστατεύσει τους πολίτες της από τη μία και από την άλλη να επανεκκινήσει την οικονομία της.