Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι την Τετάρτη κατέστρεψαν χερσαίο σταθμό ελέγχου drones και κόμβο διοίκησης και ελέγχου σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη, καθώς και δύο μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτά τα συστήματα θεωρήθηκαν άμεση απειλή, όπως ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM).

Μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης ελέγχεται από τους Χούθι και εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τους Χούθι, οι επιθέσεις γίνονται ως ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με πάνω από 70 επιθέσεις που έχουν βυθίσει δύο πλοία και σκοτώσει τρεις ναυτικούς.

Σε παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), αρχιπλοίαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η Χαμάς δεν μπορεί να εξαλειφθεί και ότι η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων. Αυτή η δήλωση είναι η πρώτη φορά που κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος αμφισβητεί δημόσια έναν από τους βασικούς στόχους του πολέμου όπως καθορίστηκε από τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Ο Χαγκάρι υποστήριξε ότι η Χαμάς είναι ιδεολογία και πολιτικό κόμμα, ριζωμένο στις καρδιές των ανθρώπων, και ότι η εξάλειψή της είναι αδύνατη. Η αποδυνάμωση της Χαμάς μπορεί να γίνει μόνο μέσω της αλλαγής ηγεσίας στη Γάζα. Η αντίδραση από το γραφείο του Νετανιάχου ήταν άμεση, επαναβεβαιώνοντας ότι η εξάλειψη της Χαμάς παραμένει στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης και στρατού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ