Η αξιολόγηση των εξελίξεων στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι συνεχής και η συζήτηση εξελίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα, από τις ομάδες εργασίας του Συμβουλίου μέχρι μεταξύ Υπουργών Εξωτερικών με την προοπτική συζήτησης μεταξύ των ηγετών όταν χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την μεσημβρινή ενημέρωση του Τύπου, σε σχέση με την πρόσφατη ανακοίνωση νέων ερευνών του τουρκικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως σημείωσε ο κ. Στάνο «εναπόκειται στους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών μελών να προχωρήσουν σε μια συγκεκριμένη αξιολόγηση», στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου.
Κληθείς να σχολιάσει πότε πρακτικά μπορεί να αναμένεται συζήτηση για το θέμα, ο κ. Στάνο επεσήμανε πως η ατζέντα του κάθε Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC) καθορίζεται λίγο πριν την κάθε συνάντηση, και υπενθύμισε πως το επόμενο Συμβούλιο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.