Ο Ερσίν Τατάρ ως εκπρόσωπος κοινότητας από μη ελεγχόμενο από την κυβέρνηση έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να προχωρά σε συναντήσεις, ωστόσο οι νόμιμες εξωτερικές σχέσεις με την Κύπρο μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

«Δεν είμαστε αρμόδιοι να σχολιάσουμε συναντήσεις εκπροσώπων κοινοτήτων. Ο κ. Τατάρ είναι ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχών ενός κράτους μέλους μας. Ως εκ τούτου ως ηγέτης κοινότητας μπορεί να έχει συναντήσεις», σημείωσε.

«Όμως όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις και τη διεθνή πολιτική ενός κράτους μέλους μας, της Κύπρου, αυτή φυσικά ασκείται από Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Κληθείς να διευκρινίσει τη θέση της Κομισιόν σε σχέση με την απόφαση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, να συναντηθεί με τον κ. Τατάρ, ο εκπρόσωπος επεσήμανε πως «οι νόμιμες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν λαμβάνουν χώρα μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν στο κατάλληλο επίπεδο», πως αυτό «συζητήθηκε και καταγράφηκε τον περασμένο μήνα στο Συμβούλιο Συνεργασίας ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν» και πως οι παράμετροι της σχέσης αυτής περιγράφονται στα σχετικά έγγραφα.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την προστασία της πολιτικής και κοινωνικής ταυτότητας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέτρα και πολιτικές που ενισχύουν τον έλεγχο της Τουρκίας στα κατεχόμενα, καθώς και τις αντιδράσεις για αυτό το θέμα από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, Άνταλμπερτ Γιανς, αναφέρθηκε στις παραμέτρους της εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό και τόνισε πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι η συνολική λύση.

Αφού σημείωσε πως η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε λύση στη βάση των παραμέτρων της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα τη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, ο κ. Γιανς πρόσθεσε ότι «ο καλύτερος τρόπος διευθέτησης του Κυπριακού είναι μέσω της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την καθοδήγηση των ΗΕ για μια συνολική συμφωνία».

Όπως είπε, η ΕΕ θα συνεχίσει «να στηρίζει όπως μπορεί τη διαδικασία καθώς και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ να βρει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών» και ο ρόλος της Κομισιόν αφορά την «τεχνική και νομική στήριξη στη διαδικασία επίλυσης μέσω των ΗΕ, και με τη χρήση του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα» για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με συγκεκριμένα οφέλη για όλους τους Κύπριους, ενώ αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση τον Ιούλιο του ετήσιου προγράμματος βοήθειας για την Τ/κ κοινότητα ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Κληθείς να πει τι μπορεί να κάνει η Κομισιόν σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει προοπτική γρήγορης επανέναρξης συνομιλιών, ο κ. Γιανς τόνισε πως «πρόκειται για διαδικασία υπό την καθοδήγηση των μερών και των Ηνωμένων Εθνών» και πως «ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός».

«Συνεχίζουμε σε αυτή την πορεία σταθερά. Δίνουμε τη στήριξή μας με όλους τους τρόπους που μπορούμε» σημείωσε, προσθέτοντας πως η Κομισιόν έχει επίσης ρόλο στην επιτήρηση της σωστής εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

«Αυτές είναι οι ενέργειές μας και εξαρτάται από τα μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν» υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ